Leedu tervishoiuminister Arūnas Dulkys teatas eile, et riik on oma vaktsineerimikava eesmärkidest maas ja osalt on selles süüdi AstraZeneca vaktsiin, kirjutab Leedu rahvusringhääling LRT.

„Tahtsime märtsis ära vaktsineerida vähemalt 70 protsenti üle 70-aastaseid inimesi. Eesmärk kukkus läbi," sõnas Dulkys meediale.

Ministri sõnul on läbikukkumises osaliselt süüdi AstraZeneca mainekriis.

Leedu peatas koos mitme teise Euroopa riigiga hiljuti ajutiselt AstraZeneca kasutamise, sest kartis vaktsiiniga kaasnevat võimalikku trombiohtu. Mõni päev hiljem kinnitas aga Euroopa Meditsiiniamet (EMA), et vaktsiin on ohutu ja Leedu jätkas AstraZenecaga kaitsepookimist.

Avalikkuse rahustamiseks lasid nädala algul end AstraZenecaga vaktsineerida Leedu president, ministrid ja parlamendisaadikud.

„Loodame, et vanemad inimesed soostuvad edaspidi siiski vaktsiini saama," ütles Dulkys.

Leedu peaminister Ingrida Šimonytė teatas eile, et valitsuse plaanide järgi oleks märtsis pidanud üle 70-aastased ja vanemad inimesed saama vähemalt ühe vaktsiinidoosi. Šimonytė tunnistas, et võimudel läks aja juurde ostmise plaan aga nurja ja seetõttu tuleb riigis karmistada piiranguid.

Leedu valitsus otsustas taas kehtestada eri piirkondade vahel liikumise keelu. See jääb kehtima kuni 6. aprillini. Ka pikendas Läti valitsus eriolukorda, mis jääb nüüd kehtima aprilli lõpuni.