„Ettevõte... peab austama lepingut, mis tal liikmesriikidega on,” ütles von der Leyen eile õhtul pärast Euroopa Liidu liidrite kohtumist, kus arutati vaktsiinidega varustamist, vahendab BBC News.

„Ma arvan, et on selge, et ettevõte peab kõigepealt järele jõudma,” teatas von der Leyen. „Ta peab austama lepingut, mis tal Euroopa liikmesriikidega on, enne kui võib hakata jälle vaktsiinide ekspordiga tegelema. Me tahame oma Euroopa kodanikele selgitada, et nad saavad oma õiglase osa.”

Suurbritannia peaminister Boris Johnson hoiatas vastuseks, et „blokaadid” ei ole „mõistlikud”.

Johnson ütles, et ekspordikeeld seaks ohtu Suurbritannia vaktsineerimise, mis on seni olnud edukam kui enamiku Euroopa Liidu liikmesriikide vaktsineerimisprogrammid.

Johnson hoiatas ka, et keeld, mis ulatub kaugemale AstraZeneca vaidlusalustest tarnetest, võib blokeerida ka Belgias toodetavad Pfizeri/BioNTechi vaktsiini doosid.

Von der Leyen vastas sellele eile, väites, et Euroopa Liit on maailma suurim vaktsiinieksportija.

„Me kutsume teisi meiega sama avatud olema,” ütles von der Leyen, kes kirjutas Twitteris, et Euroopa Liit on alates detsembrist eksportinud umbes 77 miljonit doosi 33 riiki.

Prantsusmaa president Emmanuel Macron toetas Euroopa Liidu ekspordikontrolli ja ütles, et tippkohtumine tähistas Euroopa Liidu „naiivsuse lõppu”.

„Ma toetan seda, et me peame blokeerima kogu ekspordi nii kaua, kui mõned ravimifirmad ei austa oma kohustusi eurooplaste ees,” ütles Macron.

Saksamaa liidukantsler Angela Merkel ütles, et Euroopa Liit ei varusta mitte ainult iseennast, vaid ekspordib ka maailma, kontrastina USA-le ja Suurbritanniale.

Hollandi peaminister Mark Rutte sõnas, et kuigi tema kolleegid peavad Euroopa Komisjoni karmimaid ekspordireegleid vastuvõetavateks, loodab tema, et neid ei kasutata. Sama loodab ka Belgia peaminister Alexander De Croo.