Ilnitski sõnul ei astu lääneriigid Venemaaga otsesesse konflikti, sest see ähvardab neid vastuvõetamatu kahjuga tuumarelvade läbi. Seetõttu on otsese relvastatud kokkupõrke tõenäosus lähema kümne aasta jooksul Ilnitski sõnul välistatud, vahendab RIA Novosti.

„Kui klassikalistes sõdades on eesmärk vastase elavjõu hävitamine, tänapäevastes kübersõdades vastase infrastruktuuri hävitamine, siis uue sõja eesmärk on eneseteadvuse hävitamine, vastase ühiskonna mentaalse – tsivilisatsioonilise – aluse hävitamine. Ma nimetaksin sedatüüpi sõda mentaalseks,” ütles Ilnitski.

Ilnitski sõnul on „teadvuse evolutsiooni käiku tagasi pöörata võimatu, seda enam, et selle „mentaalse” sõja tagajärjed ei ilmne kohe, vaid alles vähemalt põlvkonna pärast, kui midagi teha on juba lihtsalt võimatu”.

Mentaalses sõjas vastupanu osutamiseks on Ilnitski sõnul vaja internet „suveräänseks” muuta, valmistada ette kaadrid informatsiooniliseks vastutegevuseks, teha tööd noortega ja pidada dialoogi elanikkonna konservatiivse osaga. Ilnitski arvates kujutab see osa elanikkonnast endast enamust ja on praeguse võimu alusvalijaskond.