Valitsus soovib vastu võtta seadust, mis piiraks ajutiselt liikumisvabadust, inimeste lähikontakte ja koosviibimist. Liikumispiirangutele lisanduks maskikandmiskohustus, vahendab Yle Uutiset.

Valitsus püüab seaduse jõustada võimalikult kiiresti ja see kehtiks eelnõu järgi 14. maini. Otsesed liikumispiirangud kehtestatakse siiski korraga vaid kolmeks nädalaks.

Peaminister Sanna Marin ütles tänasel pressikonverentsil, et praegustel piirangumeetmetel ei ole olnud piisavat mõju, mistõttu andis valitsus täna liikumispiirangute seaduseelnõu Eduskuntale üle, vahendab Helsingin Sanomat.

Kui piiranguid kasutusele ei võeta, on Marini sõnul lähinädalatel väga tõsine oht tervishoiusüsteemi toimetulekule.

Marin teatas ka, et sotsiaal- ja tervishoiuministeerium ning THL valimistavad ette mudelit, millega võidakse vaktsineerimise rõhk suunata epideemia käes kõige rohkem kannatavatesse piirkondadesse, kui riskigrupid on vaktsineeritud. Viimaste esimesena vaktsineerimist peetakse tähtsaks.

Opositsioon on suhtunud liikumispiirangutesse negatiivselt ja ka koalitsioonierakondade vahel on olnud erimeelsusi.

Valitsus teeb eelnõus ettepaneku, et liikumispiirangute ajal oleks kodu või sellega võrdsustatud elukoha hoovialalt lahkumine keelatud, välja arvatud erandpõhjustel.

Eelnõu järgi on inimeste liikumisvabaduse ja lähikontaktide tugevam piiramine vältimatu, et koroonaolukorra halvenemist teatud piirkondades aeglustada.

Eelnõule on lisatud Soome tervise ja heaolu instituudi (THL) valitsusele esitatud hinnang, mille järgi läheneb olukord Helsingi ja Uusimaa ravipiirkonnas kiiresti epideemia ärahoidmise seisukohalt kriitilisele faasile.

Valitsuse eelnõus mainitakse ka Helsingi ja Uusimaa ravipiirkonna mudelit, mille järgi ainult praeguste piirangutega jätkates oleks piirkonnas mai alguses umbes 800 nakatumist päevas. Epideemia tipphetkel satuks piirkonnas haiglasse 35 inimest päevas. Sellise koormusega ei tuldaks eelnõu sõnul toime ilma plaanilise ravi pea täieliku katkestamiseta. Surmajuhtumeid oleks piirkonnas mai lõpuks üle 200.

Liikumispiirangutes on ette nähtud 12 erandit, mille puhul oleks kodust lahkumine lubatud:

* Vältimatud käigud toidupoodi ja apteeki, kütuse tankimine ja liikumine muude „isikliku elu seisukohalt vältimatute asjade hankimiseks”.

* Asjaajamine pangas ja postkontoris, pakkide saatmine ja kättesaamine.

* Vältimatu asjaajamine tervishoiu- ja sotsiaalhoolduse küsimustes ning vältimatu asjaajamine võimudega.

* Töö või ettevõtluse pärast toimuv liikumine.

* Lasteaeda, kooli või ametikooli minek ja koolide sisseastumiskatsetele minek.

* Ühiskondlike ülesannete täitmine või vältimatu osalemine eraviisilise ühenduse koosolekul.

* Ajateenistus.

* Lähedasega kohtumine hooldamiseks või surmaohu tõttu, matustel osalemine, lapsega kohtumise õiguse kasutamine, puuetega inimeste abistamine.

* Eraviisiline hingehoiuga seotud kohtumine usuühenduse esindajaga.

* Oma kinnistule või sõidukisse minek.

* Koduloomade eest hoolitsemine.

* Oma suvilasse reisimine.

Eelnõus ei keelata ka laste mängimist. 2008. aastal ja hiljem sündinud lapsed võiksid väljas omavahel mängida.

Liikumispiirangute piirkonnas oleks siseruumides ja liiklusvahendites maskikohustus, kui seal on ka teisi inimesi. Maskikohustus puudutaks kõiki alates 2007. aastal sündinutest ehk 14. eluaastast.