Teisipäeval avaldati Venemaa normatiivsete õigusaktide projektide portaalis Roskomnadzori korralduse projekt, milles selgitatakse Ühtse Informatsioonisüsteemi (venekeelse lühendiga JeIS) töömehhanismi kõigile kättesaadavate isikuandmete käitlemiseks nõusoleku saamiseks, vahendab RIA Novosti.

Projekti järgi peavad internetiplatvormid saama kasutajatelt täiendava nõusoleku andmete käitlemiseks oma platvormi või Roskomnadzori süsteemi kaudu, kusjuures valik jäetakse kasutajatele. Teise variandi valimise korral verifitseeritakse andmed Venemaa riigiteenuste portaali kaudu. Nii tuleb kasutajal täita spetsiaalne ankeet, kus küsitakse perekonna-, isa- ja eesnime, passiandmeid, elukoha-aadressi, telefoninumbrit ja e-postiaadressi.

Esitatud andmeid kontrollitakse riigiteenuste portaali kaudu, millega JeIS integreeritakse. Dokumendis ei täpsustata, millist informatsiooni peavad internetiplatvormid kasutajalt küsima, kui valitakse platvormi enda kaudu identifitseerimise variant.

Projekti valmistatakse ette isikuandmete seaduse muutmise raames. Alates 1. juulist peavad operaatorid korraldama andmete käitlemiseks nõusoleku küsimise iseseisvalt või Roskomnadzori süsteemi kaudu.

Muudatuste autor, riigiduuma liige Anton Gorelkin ütles Kommersantile, et algatus on suunatud esmajärjekorras sotsiaalmeedia- ja sõnumiplatvormidele. Gorelkini sõnul antakse neile valida, kas võtta kasutusele oma platvorm või kasutada Roskomnadzori süsteemi. Gorelkin täpsustas, et nõusolekut tuleb küsida ainult uutelt kasutajatelt.

Isikuandmete seaduse muudatused jõustusid 1. märtsil. Kaotati mõiste „kõigile kättesaadavad isikuandmed” ja lisati mõiste „isikuandmed, mida on lubatud levitada”. Igal veebilehel on Venemaal nüüd kohustus küsida, millist informatsiooni lubab klient avaldada ja kolmandatele isikutele edastada. Rikkumiste eest on ette nähtud trahv.