NATO välisministrid arutasid Venemaa viimase aja poliitikat ja seda, kuidas NATO sellesse suhtub. Haavisto andis olukorrast ülevaate Soome seisukohast ja rääkis probleemidest, mis Euroopa Liidul ja NATO-l Venemaaga on, vahendab Yle Uutiset.

Soome oli NATO välisministrite kohtumisel partnerriigina, aga Venemaa-arutelus oli Haavisto roll eile väljapaistev. Haavisto esines kohe NATO peasekretäri Jens Stoltenbergi ja USA välisministri Antony Blinkeni järel.

Soome kogemust ja oskusi Venemaa naaberriigina on alati tõsiselt võetud, märgib Yle.

„On väga tähtis, et hoitakse kõik kanalid lahti ja asju arutatakse, kuigi kõige kohta ei olda sama meelt,” ütles Haavisto.

Venemaa sõjalised, küber- ja hübriidohud on teada, aga Haavisto tahab, et räägitaks ka võimalustest. Need on tema sõnul Arktika piirkonna koostöö, keskkonnaküsimused ja tuumaohutus.

Arktika Nõukogu eesistumine läheb mais Islandilt üle Venemaale. Haavisto sõnul on Venemaal Arktika piirkonnas selge koostöötahe.

Lääne ja Venemaa suhteid häirib ka gaasitoru Nord Stream 2.

Saksamaal on alanud sisepoliitiline arutelu gaasitoru vajalikkuse üle. Siis on veel Ühendriikide surve toru vastu ja Saksamaa valimised sügisel on selles osas kindlasti tähtsad,” ütles Haavisto.