Eesti alustab lähinädalatel läbirääkimisi naaberriikidega, et ka nemad sertifikaati tunnustaks, vahendab ERR-i uudisteportaal.

Sotsiaalministeeriumi e-teenuste ja innovatsiooni asekantsler Kalle Killari sõnul tuleb vaktsiinisertifikaadi lahendus patsiendiportaali juurde. Portaalist saab inimene QR-koodi, mida saab piiril kasutamiseks välja printida või telefonist näidata. Euroopa Liit plaanib lahendustega välja tulla juuniks.

"QR kood viitab sellele, et info pärineb tervise infosüsteemist, et selline inimene sellise nimega on selle vaktsiiniga vaktsineeritud. Seal on kirjas, kas inimene on vaktsineeritud ühe või kahe doosiga ja veel veidi infot, mis on Euroopa tasandil kokku lepitud," selgitas Killar.

Eesti ei ole veel selleks naaberriikidega kokkulepete sõlmimist alustanud, küll aga plaanitakse selleni jõuda lähinädalatel, et aprilli lõpuks oleks lahendus kasutusvalmis. "Järgmistel nädalatel on plaanis rääkida läbi lähiriikidega, et seda saaks tunnustada lisaks paberile, mida praktikas kasutatakse," rääkis Killar.