Selle päeva puhul tegid Eesti, Austria, Belgia, Island, Kanada, Leedu, Läti, Madalmaad, Norra, Poola, Rumeenia, Saksamaa, Slovakkia, Soome, Šveits, Taani, Tšehhi, Ühendkuningriik ja Ameerika Ühendriigid ühisavalduse, milles väljendavad täielikku toetust platvormi International Accountability Platform for Belarus (IAPB) loomisele. See on rahvusvaheline ja sõltumatu platvorm 2020. aasta Valgevene presidendivalimiste ajal ja järel toimunud tõsiste inimõiguste rikkumiste kohta tõendite kogumiseks ja säilitamiseks.

Eesti toetab platvormi loomist 30 000 euroga. Välisminister Eva-Maria Liimetsa sõnul ei ole olukord Valgevenes paranenud. „Valgevene võimud ei ole võtnud kuulda rahvusvahelise üldsuse nõudmisi lõpetada vägivald riigis ning astuda dialoogi oma rahvaga. Jätkuvad tõsised inimõiguste rikkumised,“ selgitas minister. „Eesti toetab IAPB loomist, sest kõik inimõiguste rikkujad tuleb võtta vastutusele – platvormi eesmärk on koguda ja talletada tõendeid kriminaaluurimisteks ja õigusemõistmisteks.“

International Accountability Platform for Belarus on loodud kooskõlas professor Wolfgang Benedeki OSCE Moskva mehhanismi raames koostatud Valgevene raportis antud soovitustega. Raporti üks soovitustest oli see, et kõikidele inimõiguste rikkumistele peab järgnema vastutus.

Platvorm on vabaühenduste rühma ühisettevõtmine, mille keskmes on vabaühendused Dignity (Kopenhaagen), Redress (London), Viasna (Minsk) ja Rahvusvaheline piinamise uurimise komitee (Minsk) ning neid toetavad riigid.