Vastates küsimusele, miks Venemaal ei tule suurt nakatumise kasvu epideemia kolmanda laine ajal, ütles Golikova, et välismaal ei ole absoluutne enamus inimesi jõudnud immuunsust saada, vahendab RBK.

„Me näeme, kuidas areneb epidemioloogiline olukord neil ja meil. Muide, sellise arengu üks põhjuseid on see, et nad on püsivalt sulgunud. Inimesed on istunud kodus, ei ole väljas käinud, nad on viiruse mõttes steriilsed. Nad lähevad välja ja saavad [viiruse],” ütles Golikova ja selgitas, et Venemaal on inimestel tekkinud populatsiooniimmuunsus.

Karjaimmuunsuse mõiste seisneb selles, et kui piisavalt suur osa inimestest populatsioonis omandab immuunsuse, kaovad viirusel levimiskanalid. Selleks, et inimesel tekiks immuunsus, peab ta haiguse läbi põdema või ennast vaktsineerida laskma. Venemaa tervishoiuminister Mihhail Muraško ennustas varem karjaimmuunsust Venemaal juuliks.

Venemaa tarbijakaitseametkonna Rospotrebnadzori epidemioloogia teadusuuringute keskinstituudi teadustöö direktor Aleksandr Gorelov hindas veebruaril lõpus koroonaviiruse suhtes immuunsete inimeste osakaaluks 5,7-6% elanikkonnast: 4,2 miljonit oli läbi põdenud ja veel neli miljonit vaktsineeritud. President Vladimir Putin ütles eile, et esimese vaktsiinisüsti on Venemaal nüüdseks saanud 6,3 miljonit inimest, kellest 4,3 miljonit on saanud ka teise süsti.