Ohutase on Supo teatel eelmise aastaga võrreldes samasugune, aga paremäärmuslaste olukorrapilt on varasemast murettekitavam, vahendab Yle Uutiset.

Supo avaldas täna oma aastaraamatu 2020. aasta kohta.

Supo teatel on paremäärmuslaste oht Soomes suurenenud. Supo on tuvastanud paremäärmuslasi, kellel on võimekus ja motivatsioon terrorirünnaku toimepanemiseks. Supo teatel on ilmnenud ka viiteid konkreetsete ettevalmistuste kohta.

Supo analüüsijuht Pekka Hiltunen täpsustas pressikonverentsil, et selle all mõeldakse näiteks rünnakuks sobivate vahendite hankimist.

Osa nendest isikutest kuulub terrorismivastase võitluse objektisikute hulka, keda on 390. Nende arv kasvas 2010. aastate keskel, aga on nüüd stabiilsena püsinud.

Supo teatel on avalikult tegutsevate paremäärmuslike liikumiste tähtsus maailmas avastatud rünnakuplaanides olnud väike. Rünnakuid kavandavad paremäärmuslased püüavad oma tegevust pigem salajas hoida.

Soomes kahtlustas politsei mullu rassistlikku paremäärmuslikku gruppi vägivallakuriteo ettevalmistamises, aga kahtlus muutus juurdluse käigus kergemaks kuriteonimetuseks.

Oma aastaraamatus tõstab Supo esile ka ülemaailmselt levinud „rahvastiku väljavahetamise teooria”, mis on Supo hinnangul üks tähelepanuväärsemaid paremäärmuslike terroristide ideelisi mõjutajaid.

Supo teatel on rahvastiku väljavahetamise teooriale toetuvad vaated esile kerkinud mitme paremäärmuslaste terroriakti juures maailmas.

Selle vandenõuteooria järgi vahetatakse lääneriikide elanikkonda teadlikult välja mujalt tulevate inimeste vastu.

Rahvastiku väljavahetamisest on Soomes rääkinud ka mõned parlamendiliikmed, näiteks Põlissoomlaste esimees Jussi Halla-aho ja esimene aseesimees Riikka Purra.

Purra on põhjendanud selle mõiste kasutamist nii, et see on tema arvates rahvastiku muutumise sünonüüm.

Endiselt kujutavad endast ülemaailmselt tähtsaimat terroriohtu Supo teatel islamiäärmuslased. Islamiriik toodab endiselt aktiivselt propagandat paljudes keeltes ja kasutab osavalt ära internetiplatvorme.

Soomes kujutavad endast islamiterrori ohtu ennekõike üksikisikud, kes lasevad end sellisest propagandast mõjutada.

Supo tõstab esile juba varem korduvalt mainitud võõrvõitlejate nähtuse ja konfliktipiirkondadest naasvate isikute ohu. Sellised isikud võivad aktiveeruda pika aja pärast näiteks maailmasündmuste või isiklike põhjuste tõttu.

Supo teatel on konfliktipiirkondadest naasjate hulgas ideoloogias pettunuid, aga suur osa jätkab tõenäoliselt tegevust äärmusislamistlikes võrgustikes.

Oluline roll on Supo sõnul siiski ka kohapeal toimuval radikaliseerumisel.