See seab kahtluse alla, kas AstraZeneca saab taotleda USA-s lähiajal luba vaktsiini erakorraliseks kasutuselevõtuks, vahendab Reuters.

Uudis tuleb vaid päev pärast seda, kui katsetuse vaheandmed näitasid paremaid tulemusi, kui oodati.

Oxfordi ülikooli väljaarendatud vaktsiin näitas 79-protsendist efektiivsust sümptomaatilise haiguse ärahoidmisel suurel katsetusel, mis leidis aset ka Tšiilis ja Peruus, selgub nendest andmetest. Vaktsiin oli sajaprotsendiliselt efektiivne haiguse tõsiste või kriitiliste vormide ja haiglasse sattumise vastu ning ei kujutanud endast suurenenud riski veretrombide tekkimiseks.

Katsetust jälginud sõltumatu andmeohutuse jälgimise amet (Data Safety Monitoring Board – DSMB) on „väljendanud muret, et AstraZeneca võis kaasata sellelt katsetuselt vananenud informatsiooni, mis võis anda ebatäieliku ülevaate efektiivsusandmetest”, teatas oma avalduses USA riiklik allergia ja nakkushaiguste instituut (NIAID).

NIAID-i juhib USA nakkushaiguste ekspert Anthony Fauci ja see kuulub USA riiklike tervishoiuinstituutide hulka.

„Me kutsume ettevõtet tegema DSMB-ga koostööd, et efektiivsusandmed üle vaadata ja kindlustada, et nii kiiresti kui võimalik avalikustatakse kõige täpsemad värsked efektiivsusandmed,” teatas NIAID, lisades, et DSMB informeeris AstraZenecat oma murest.

Luba ja juhised vaktsiini kasutamiseks USA-s otsustatakse pärast andmete ülevaatamist sõltumatute nõuandekomiteede poolt, lisas NIAID.

Fauci, kes on ka USA presidendi Joe Bideni meditsiinialane peanõunik, ütles eile, et USA katsetustel ei leitud mingit viidet sellele, et AstraZeneca vaktsiin tekitaks veretrombe.