Peaminister Scott Morrison on seoses seksuaalvägivalla süüdistustega juba niigi surve all. Muu hulgas väidetakse, et valitsuse naissoost nõunik vägistati kolleegi poolt. Morrison nimetas töötajate käitumist parlamendis häbiväärseks, vahendab AFP.

Videod ja fotod, mida väidetavalt jagati koalitsioonivalitsuse personali grupivestluses ja mille siis vilepuhuja lekitas, avaldasid eile ajaleht The Australian ja telekanal Channel 10.

Need on tekitanud uue pahameeletormi naissoost parlamendiliikmete ja Austraalia avalikkuse hulgas. Varasemad vägistamissüüdistused kutsusid esile üleriiklikud meeleavaldused.

Vilepuhuja „Tom” ütles uudisteväljaannetele, et valitsuse personal ja parlamendiliikmed kasutasid parlamendihoone palvetuba tihti seksimiseks, ning väitis, et valitsuskoalitsiooni parlamendiliikmete lõbustamiseks toodi parlamendihoonesse prostituute.

„Tom” lisas, et grupp töötajaid tegi endast pidevalt paljastavaid fotosid ja ta sai neid nii palju, et muutus „immuunseks”.

Vilepuhuja sõnul mõtlesid mehed, et võivad teha, mida iganes tahavad, ja kuigi ta ei arva, et rikutud oleks seadusi, peab ta neid moraalselt pankrotis olevaks.

Üks töötaja lasti kohe töölt lahti ja valitsus on lubanud edasist tegevust.

Naiste asjade minister Marise Payne ütles, et need paljastused on enam kui pettumust valmistavad, ning leidis, et on vaja valitsuse juurdlust parlamendi töökohakultuuri kohta.

Kabineti minister Karen Andrews teatas, et tal on seksismist poliitikas absoluutselt kõrini ja tema südametunnistus ei luba enam vaikida. Andrewsi sõnul peaks valitsev Liberaalne Partei kaaluma oma poliitiliste esindajate puhul sookvoote.

Värsked paljastused panid senaator Lidia Thorpe’i rääkima seksuaalsest ahistamisest nelja meespoliitiku poolt pärast tema ametisse astumist vaid kuus kuud tagasi. Roheliste esindaja Thorpe rääkis Canberra Timesile jultunud ahistamisest, sealhulgas „vihjetest” ja soovimatust puudutamisest.

Austraalia parlamenti on korduvalt kritiseeritud „toksilise” töökohakultuuri pärast. Seal toimub väidetavalt pidev kiusamine, ahistamine ja naiste seksuaalne ründamine, eriti valitsuskoalitsioonis.

Endine töötaja Brittany Higgins väitis eelmisel kuul avalikult, et kolleeg vägistas ta 2019. aastal ministri kabinetis parlamendihoones.

Varem sel kuul eitas peaprokurör Christian Porter süüdistusi, et ta vägistas 1988. aastal 16-aastase tüdruku.

Peaminister Morrison muutus täna pressikonverentsil Canberras emotsionaalseks, kui rääkis oma naise, ema ja tütarde tähtsusest ning ütles, et naised on läbi elanud väga traumaatilise kuu.

Kümned tuhanded naised ühinesid sel kuul meeleavaldustega „#March4Justice”, et protestida seksuaalvägivalla ja soolise ebavõrdsuse vastu, ning nõudsid süsteemset muutust poliitikas ja Austraalia ühiskonnas.