Riiklik immunoprofülaktika ekspertkomisjon soovitab kasutada lähinädalatel AstraZeneca COVID-19 vaktsiini ennekõike üle 60-aastaste inimeste vaktsineerimiseks.

Tervise- ja tööminister Tanel Kiik ütles täna terviseameti pressikonverentsil, et märtsi jooksul on Eestisse praeguseks tulnud rohkem vaktsiini kui eelnenud talvekuudel kokku. Kiige sõnul võib loota, et edaspidi suurenevad tarnemahud veelgi. "Hetkel on kõik neli vaktsiinifirmat [Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson, st Euroopas müügiloa saanud vaktsiinifirmad - toim] öelnud, et teises kvartalis saavad tarned olema suuremad kui esimeses," sõnas ta.

Läbirääkimised Pfizeri lisadooside üle

Pfizer/BioNtech saadab Euroopa Liidule teise kvartali jooksul 10 miljonit lisadoosi, kuna firma suutis oma tootmisvõimsust tõsta. Parasjagu arutatakse liidu tasandil, kuidas lisadoose riikide vahel jagada - kas kõigile elanikkonna arvu järgi võrdselt või tuleks vaktsiini saata rohkem riikidesse, kus olukord halvem?

"Üritame kallutada seda otsust meie kasuks," ütles Tanel Kiik eile Delfile ja tõdes, et oma panuse selleks on andnud nii välisministeerium, riigikantselei kui ka peaminister ise. "Selle protsessi peale on nädalavahetusel läinud palju auru."