Valitsuse värske statistika põhjal on riiklik tervishoiuteenistus (NHS) teinud kaitsesüsti juba 26,9 miljoni inimese käsivarde, mis teeb umbes 51% täisealisest populatsioonist, vahendab The Guardian.

NHS jõudis märgilise tähiseni reedel, kui manustas päeva jooksul 589 689 annust COVID-vaktsiini - see on kõrgeim päevane näitaja alates massvaktsineerimise programmi käivitamisest detsembris. Oma esimese doosi sai reedel ka Suurbritannia peaminister Boris Johnson, kellele manustati AstraZeneca vaktsiini.

Terviseminister Matt Hancock ütles 50%-näitajast teatades, et see näitab brittide "tohutut edu". "Ja ma tahaksin öelda suur-suur tänu kõigile, kes on andnud oma panuse, sh pooltele kõigist täiskasvanutest, kes on lasknud end vaktsineerida. See on väga tähtis, sest vaktsiin on meie pääsemine sellest pandeemiast," märkis Hancock.

Tervishoiuametnike sõnul näib vaktsineerimistempo aga juba järgmisel nädalal aeglustuvat, sest Suurbritanniat ootab uuel kuul ees vaktsiinitarnete "märkimisväärne vähenemine". NHS jätkab aprillis riskirühmade vaktsineerimist esimese doosiga, manustades ka 12 miljonit teist annust, teatas Hancock laupäeval.

Võimud on otsustanud vaktsineerida nii palju inimesi kui võimalik, pikendades selle tarbeks esimese ja teise doosi vahele jäävat aega 12 nädalani algse nelja asemel. Tervishoiuametnike kinnitusel annavad riigis kasutatavad vaktsiinid tugeva immuunsuse COVID-19 vastu juba pärast esimest süsti, kuigi täieliku kaitse saamiseks on vaja saada siiski kaks annust.

Iga 100 elaniku kohta on käiku lastud 44 doosi vaktsiini, mida on rohkem kui üheski teises riigis, mille populatsioon on suurem kui 10 miljonit, selgus Oxfordi ülikooli andmetest. USA on teisel kohal 35 annusega 100 elaniku kohta.