Õunapuu võttis appi ka oma noore sugulase Hans-Gregor Õunapuu (17). Kui varem mõtisklesid noormehed äriideede üle, mis tulu võiksid tuua, siis sedapuhku otsustasid nad hoopis vabatahtliku idee kasuks, teenimaks haavatavamas positsioonis kaasmaalaste huve.

Käesoleval ajal Eestis toimuvat jälgides on suur rõõm tõdeda, et au sees peetakse üht lihtsat põhimõtet: kus viga näed laita, seal tule ja aita. Selle elavaks tõestuseks on ka meie tänavune vabariigi aastapäeva projekt 103 Eesti heategijat. On selge, et riik ei suuda kriisis kõiki valukohti lahendada. Ühiskonna paremaks toimiseks on vaja ka aktiivseid kodanikke.

Retro FM ja Instagram

See oli moment, kus minus käis klikk ära. Hakkas arenema mõte, et kuidas saaksin mina reaalselt aidata.

"11. märtsi hommikul kuulsin Retro FM-ist uudist, et alates sellest päevast on esmakordselt riskirühma kuuluvatele elanikele avatud digiregistratuuris vaktsineerimise broneerimine. Helistasin vanaemale ja rääkisin talle kuuldust. Kuna vanaema oli parajasti minu emaga koos, siis palusin emal teda esimesel võimalusel aidata. Siis helistasin ka vanaisale," meenutab idee autor.

Mõne aja möödudes selgus, et vanavanemad vajavad digiloos vaktsineerimisaja broneerimiseks kõrvalist juhendamist. Seda hoolimata sellest, et nad kasutavad nt Facebooki, internetipanka ja vanaisa saab kõige muu hulgas ka booking.com-is majutuse broneerimisega hakkama. Õunapuu vanaisa on disainer, kes valdab mitmeid arvutiprogramme ja kelle kohta võiks tema vanusegrupis öelda tech-savvy. Digiloos sujub tal juhendamise abil kõik aga kiiremini ja vähem frustreerivalt.

Lamp läks noormehel põlema aga hoopis enda koroonaviiruse teemalise Instagrami pildi peale, kus üks tuttav oli kommenteerinud, et hea poiss, ent näeb välja nagu pahapoiss. "See oli moment, kus minus käis klikk ära. Hakkas arenema mõte, et kuidas saaksin mina reaalselt aidata. Kuidas saaksin olla see hea poiss, kelleks keegi mind peab?"

Nii kogus hoogu mõte kaasata sotsiaalmeedia abil ka teisi aktiivseid noori, kes oleksid vabatahtlikena nõus panustama projekti, mille eesmärk on vaktsineerimise tempo kiirendamine. "Paarilt healt sõbralt sain positiivset tagasisidet ja julgustust projekt ära teha, kusjuures nad on seotud tervishoiu valdkonnaga."

Vabatahtlikud ja kodanikuaktivism

Soov oleks tekitada vabatahtlikes omavaheline võistlusmoment ja kuuluvuse ning osalemise soov.
Hetkel veavad sugulased projekti kahekesi, uusi vabatahtlikke hakatakse värbama siis, kui avaneb taas võimalus digiloos aegu broneerida. "Projekt ja suur vabatahtlike hulk õigustavad ennast ainult siis, kui vaktsiine on riigis piisavalt, tervishoiutöötajad jõuavad lühikese aja jooksul palju vaktsineerida ja aegade broneerimine läheb massiliseks."

Käimas on läbirääkimised ka Teliaga, kes võiks olla üks võimalik koostööpartner. "Nemad saaksid aidata tasuta teenusnumbri, kõnekeskuse tehnilise lahenduse, keelevaliku, kõnesalvestuse ja iga uue kõneagendi ehk vabatahtliku lisamisega," selgitab Õunapuu. "Samas oleme valmis projekti idee ära kinkima, kui kellelgi teisel on selle käimalükkamiseks rohkem ressursse."

Vabatahtlike pildid koos nimede ja kõnedele vastamise arvuga on plaanis lisada projekti veebilehele, samuti sotsiaalmeedia kanalitesse. "Soov oleks tekitada vabatahtlikes omavaheline võistlusmoment ja kuuluvuse ning osalemise soov. Nii võiks projekt sotsiaalmeedia abil ise endale tööjõudu juurde genereerima hakata," on Õunapuu visioon.

Uusi vabatahtlikke hakatakse värbama siis, kui avaneb taas võimalus digiloos aegu broneerida. "Projekt ja suur vabatahtlike hulk saavutab tähtsuse ainult siis, kui vaktsiine on riigis piisavalt, tervishoiutöötajad jõuavad lühikese aja jooksul palju vaktsineerida ja aegade broneerimine läheb massiliseks."

Projekti elluviimisel on mõeldud ka andmekaitsele ja turvalisusele. Kõnekeskuse lahendus peaks olema selline, kus kõnekeskuse agent ehk vabatahtlik peaks tööle asudes ise ennast ID-kaardi või Smart-ID-ga identifitseerima. Abivajajad ei peaks ennast tuvastama. Konkreetset kõnesalvestust saaks vajadusel üle kuulata, kui abivajajal oleks põhjust vabatahtliku kohta kaevata.

Konkreetse algatusega tahame aidata eakaid, kes ilma meieta võiksid tunda end abitu ja üksijäetuna.
"Kui riigil on raske ja on teada, et ressursid on piiratud, nii rahaliselt kui tööjõu osas, siis vabatahtlikud kodanikud ja eraettevõtted üheskoos võiksid ulatada riigile toetava abikäe. Konkreetse algatusega tahame aidata eakaid, kes ilma meieta võiksid tunda end abitu ja üksijäetuna," ütleb kodanikuaktivist.

Jaga meiega oma koroonaaja kõige positiivsemat lugu ja võida Rademari kinkekaarte! Lugusid ootame aadressil jagamehead@delfi.ee. Loe rohkem SIIT!