Taani, Rootsi ja Norra panid AstraZeneca vaktsiini kasutamise pausile juba varem. Vaktsiini hoitakse riiulil hoolimata sellest, et Euroopa ravimiameti (EMA) ohutuskomitee tunnistas neljapäeval selle kasutamise endiselt "ohutuks ja efektiivseks", märkides, et "vaktsiinist saadav kasu kaalub üles kõigi võimalike kõrvaltoimete riski".

Tuginedes EMA hinnangule andis neljapäeval AstraZeneca vaktsiinile uuesti rohelise tule suurem osa Euroopa Liidu (EL) riike, sh Saksamaa, Itaalia, Hispaania, Holland, Läti, Leedu, Sloveenia ja Bulgaaria.

Põhjamaad jätsid aga vaktsiini endiselt pausile, juhtides tähelepanu EMA tõdemusele, et "olemasoleva tõestusmaterjali põhjal ei ole äärmiselt haruldaste (trombi-)juhtumite teket võimalik täielikult välistada". "Vara on veel järeldusi teha," leidis Norra ravimiamet (NOMA)."Oleme seisukohal, et vaktsiin tuleb panna pausile olukorras, kus saame teateid tõsistest juhtumitest, millel võib olla põhjuslik seos vaktsineerimisega."

Osa Euroopa Liidu riike, näiteks Eesti ja Prantsusmaa soovitasid samal ajal AstraZeneca vaktsiini kasutada üksnes vanemaealistel inimestel, kelle seas teadaolevalt kõnealust haruldast, ent ohtlikku kõrvaltoimet ei esine.

Soome terviseameti (THL) peaarst Taneli Puumalainen ütles reedel, et AstraZeneca vaktsiini kasutamine pannakse vähemalt nädalaks täielikult pausile, sest sellel näib olevat "ajaline seos" teatud tervisehädadega.

"Olukorda tuleb hoolikalt hinnata," ütles Puumalainen, rõhutades, et tegemist on ettevaatusabinõuga. "Enne 29. märtsi uuesti AstraZenecaga vaktsineerima ei hakata."

Tervishoiuministeeriumi esindaja Pasi Pohjola tuletas samal ajal meelde, et AstraZeneca vaktsiin ei ole ainus, millel on Soomes kasutusluba. "Jätkame teiste vaktsiinide (Pfizer/BioNTechi ja Moderna) kasutamist vastavalt graafikule," kinnitas Pohjola.

Soome ravimiameti Fimea teatel on Soomes tuvastatud kaks ajutromboosi juhtumit peale AstraZeneca koroonavaktsiini saamist. "Hospitaliseeritute seisundit uuritakse," märkis Fimea.