Otsus puudutab Prantsusmaal 16 piirkonda (sh pealinna Pariisi), kus elab kokku umbes 21 miljonit inimest, vahendab BBC.

Täna südaööst kehtima hakanud lukkupaneku eel võis näha Pariisist lahkumas suurt hulka inimesi. Teadaolevalt sõitsid inimesed lukkupanekust kõrvale jäävatesse piirkondadesse pungil täis rongides. Ummikud tekkisid ka mitmetel pealinnast väljuvatel maanteedel.

Varasema lukkupanekuga võrreldes lubatakse sedapuhku prantslastel siiski väljas sportida. Ühtlasi ei sulgeta haridusasutusi ega juuksurisalonge juhul, kui neil on võimalik tagada "konkreetsete sanitaarnõuete järgimine".

Järjekordse lainega on hädas ka Poola, mis sulgeb vähemalt kolmeks nädalaks kõik mittehädavajalikud kauplused, hotellid, kultuuriasutused ja spordisaalid. COVID-19 nakatumisnäitaja on seal kõrgeimal tasemel alates novembrist.

Tervishoiuametnikud hoiatasid eelnevalt, et üleriigiline lukkupanek on vajalik, sest nakatumisnäitajat kergitab agressiivselt leviv Briti tüvi, mis moodustab kõigist juhtumitest juba enam kui 60%.

Järsk tõus on tabanud ka Saksamaad, mille liidukantsler Angela Merkel hoiatas reedel, et tõenäoliselt tuleb ka seal õige pea taas hädapidurit tõmmata ja uus lukkupanek kehtestada.

Võimud kuulutasid ühtlasi naabermaa Poola kõrge ohuga piirkonnaks, mis tähendab, et alates pühapäevast on võimalik sealt riiki pääseda ainult negatiivse koroonatesti olemasolul.