PÄEVA TSITAAT: Üllar Lanno: "Reoveeuuringud ei anna olukorrale erilist lootust ning näitavad, et oleme tõusutrendis" - Õigupoolest oleks siia võinud pääseda mitmed teisedki Üllar Lanno tsitaadid tänaselt terviseameti pressikonverentsilt, kus ta muuhulgas ähvardas, et "kui nakatumiskordaja ei lange, siis suvi jääb ära" ning seletas, kuidas Eesti jalgpallikoondise kodumängu viimine Poola on meie meestele hea, sest nii ei saa kumbki meeskond koduseinte toetust. Samas on eelnevad tsitaadid siiski pigem näide kehvast sõnaosavusest või valdkonna mittetundmisest, kuid reoveeuuringuid puudutav on tõsine murekoht - riigis kehtivad juba üle nädala ranged piirangud, kuid nende mõju pole endiselt näha. Krista Fischer avaldas möödunud nädalal lootust, et läheb nagu Portugalis ja Belgias, kus kiired piirangud avaldasid nobedalt mõju, kuid praeguseks tundub, et Eesti on minemas hoopis Leedu teed, kus nakatumiste kahanemine võttis enam kui kuu.

PÄEVA NUMBER: 1. - Just sellele kohale tõusis Eesti täna oma kahenädalase koroonaviiruse nakatumisnäitajaga. Tegemist on populaarseima koroonaviiruse leviku mõõdupuuga. Muuhulgas kehtestavad just selle alusel enamik maailma riike ka oma reisipiiranguid. Kui möödunud nädalal möödusime Tšehhist esialgu vaid seitsme päeva nakatumisnäitajaga, siis nüüd suutsime teha sama ka palju levinuma statistilise näitaja alusel. Keskmiselt tuvastati Eestis viimase 14 päeva jooksul koroonaviirus 1536 inimesel 100 000 elaniku kohta. Võrdluseks: Lätis on vastav näitaja 388 inimest 100 000 elaniku kohta, Soomes 154 inimest 100 000 elaniku kohta ning teisel kohal asuvas Tšehhis 1447 juhtumit 100 000 elaniku kohta.

PÄEVA ARTIKKEL: LPs ilmus Vilja Kiisleri suur intervjuu teadusnõukogu liikme ning viroloogiaprofessori Irja Lutsariga. Lutsari meelest kulutatakse praegu liialt aega põhimõtteliste vaktsiinivastastega vaidlemisele ning selle asemel peaks keskenduma hoopis neile, kes ei ole küll vaktsiini vastu, kuid vajavad lisainfot: "Praegu kulutame liiga palju aega vaktsiinivastaste peale. Pigem tuleks tegeleda nendega, kes ei ole vastu, aga tahavad rohkem teada. Soovitan läbi mõelda poolt- ja vastuargumendid ja siis otsustada, kas vastuargumendid on õigustatud. Kui sattuda intensiivravile juhitavale hingamisele, pole ellujäämine kindel. Kas see on parem valik?"

19. märtsi olulisemad arengud:

  • Immunoprofülaktika ekspertkomisjon tegi soovituse kasutada AstraZeneca koroonavaktsiini eelkõige üle 60-aastaste puhul. Eile kogunenud riiklik immunoprofülaktika ekspertkomisjon soovitus tugineb tõsiasjal, et märtsis teatati mitmes riigis mõnedel noorematel inimestel 7-14 päeva pärast AstraZeneca vaktsiiniga vaktsineerimist esinenud trombotsüütide vähesuse (trombotsütopeenia) ja raske tromboosi koos esinemisest. Siiski hinnati AstraZeneca koroonavaktsiin endiselt ohutuks. Tromboosi tekke oht AstraZeneca vaktsiini puhul on umbkaudu 1/130 000, mis ei erine oluliselt elanikkonna keskmisest ning on tunduvalt väiksem kui koroonaviirusesse suremise tõenäosus, mis on Eestis 1105/130 000(0,85%).
  • Lasnamäe eakad jooksid vaktsiinile tormi. Eile elanud registreerimine 70+ vanuses eakate vaktsineerimisele Lasnamäel lõppes täna, sest kohad said täis. "„Kui me kuulutasime välja, et eelseisval nädalavahetusel tekib Lasnamäe perearstide nimistutes olevatel 70+ vanuses eakatel võimalus end vaktsineerimisele kirja panna, ei osanud me arvata, kui kiiresti need kohad täis saavad. Eilse õhtu seisuga on kõik 2000 doosi ära planeeritud," nentis Lasnamäe linnaosavanem Vladimir Svet.
  • Ravimiamet lõpetas AstraZenecaga vaktsineeritud 31-aastase päästetöötaja surmajuhtumi hindamise ning leidis, et vaktsiini seost juhtumiga ei saa välistada. Euroopa Ravimiamet on vaktsiini seost tromboosi ja trombotsütopeeniaga hinnates selle juhtumi andmed arvesse võtnud.
  • Kuigi enamik riike otsustas pärast eilset Euroopa Ravimiameti seisukohavõttu AstraZeneca vaktsiini kasutamisega jätkata, otsustasid Norra, Rootsi ja Taani vaktsiini kasutamise pausile jätta. Soome peatas nädalaks AstraZenecaga vaktsineerimise.