„Saksamaal valitseb moto: „Venemaa üle kõige”, eriti pärast müüri langemist. See oli Saksamaa jaoks hea sündmus, suhete jaoks Venemaaga oli see aga halb. Sest äkki tekkis terve rida riike, mis Saksamaad ja Venemaad teineteisest eraldasid. Äkki pidi hakkama nendega tegelema,” ütles Ilves.

„90. aastatel püüti meid eemal hoida. Saksa diplomaadid ütlesid mulle toona korduvalt, et tahavad Eestit EL-ist ja NATO-st väljaspool hoida. Nüüd, kui me sees oleme, vaadatakse meie peale ülevalt alla. Saksamaa jaoks on baltlased „ülelennumaad” – maad, mis tuleb ületada, et Venemaale jõuda,” jätkas Ilves.

„Meid ignoreeritakse ja patroniseeritakse. Sakslased ja prantslased seletavad idaeurooplastele ja baltlastele pidevalt, kuidas Venemaaga ümber käia. Kas Berliinis ja Pariisis mõeldakse tõesti, et teatakse Venemaast rohkem kui meie siin Eestis?” küsis Ilves.

Die Welt küsis Ilveselt, kus baltlasi ignoreeritakse.

„Näiteks Nord Stream 2 juures. Loomulikult võib Saksamaa siin oma rahvuslikke majanduslikke huve järgida, aga ta teeb seda baltlaste ja idaeurooplaste arvelt. Siis peaks olema ka nii aus ja rääkima vähem Euroopa solidaarsusest, millest väidetavalt nii huvitatud ollakse,” lausus Ilves.

Die Welt tõi välja, et Saksamaa liidupresident Frank-Walter Steinmeier on nimetanud Nord Stream 2 sillaks Venemaale. Põhjusena, miks sellest loobuda ei tuleks, nimetas ta muu hulgas Nõukogude Liidu 20 miljonit hukkunut Teises maailmasõjas.

„See on suurepärane näide, kuidas idaeurooplastest mööda vaadatakse. Saksamaa tappis Teise maailmasõja ajal palju rohkem inimesi Poolas, Valgevenes ja Ukrainas. Ma ei mõista, miks siin on eelis ainult Venemaal,” ütles Ilves.

Die Welt küsis, kas Venemaaga saab sildu põletada, sest maailmas on palju kriise, mida ei saa ilma Venemaata lahendada.

„Neid kriise, millest te räägite, alustas Venemaa ise. Me ainult julgustame Venemaad edasi tegutsema, kui ennast sõbraks pakume. Süürias, Krimmis, Donbassis või Aafrikas tegutsevad Vene palgasõdurid Wagneri grupist ja õhutavad neid kriise.” märkis Ilves.

Die Welt küsis Ilveselt ka, kas Euroopa peaks järgima Bideni eeskuju ja samuti Putinit mõrvariks nimetama.

„No kas see ei pea siis paika? Me ei peaks maha vaikima seda, mida igaüks teab. ... Putin on lasknud inimesi tappa keset Berliini. Kas eurooplased peaksid seda aktsepteerima? Nad annaksid sellest igal juhul märku, kui Bideni eeskuju ei järgiks,” vastas Ilves.