"Tegemist on kõrgetasemelise tehnilise spetsialistiga, kes lasi ennast väga naiivselt kaasa tõmmata," ütles Kõutsi kaitsja Lausmaa. "Ta ei saanud alguses aru, millisel eesmärgil temaga ühendust võeti."

Kaitsja sõnul üritas Kõuts Hiina luurega suhtlemist küll katkestada, kui ta lõpuks aru sai, millega tegu, ent "siis oli juba hilja". Samuti ei pöördunud Kõuts ise kaitsepolitseisse, et toimuvast rääkida. Miks ta seda ei teinud, Lausmaa täpselt selgitada ei osanud.

"See on ebameeldiv ja ebamugav ja sa ei tea, millega asi lõppeda võib. Tõepoolest oleks ta pidanud minema (kaposse - toim.), aga tema ei läinud."

Kaitsja sõnul võttis Kõuts kokkuleppemenetlusega nõustumisel süü omaks. Kuna tegemist oli kinnise asjaga, mis kätkeb endas riigisaladust, siis Lausmaa juhtunu lähemaks kommenteerimiseks võimalust ei näinud.

Eesti Ekspress kirjutas täna, et kohus mõistis Eesti riigisaladuse ja NATO saladuse lubadega teadlase Tarmo Kõutsi süüdi, kuna mees töötas viimased kolm aastat salaja Hiina sõjaväe luure heaks.