Rahvastikuregistri andmetel laekus enim uusi positiivseid testitulemusi Harjumaale, kus koroonaviirusega nakatumine tuvastati 1122 inimesel. 858 uutest Harjumaa haigusjuhtudest on Tallinnas.

Ida-Virumaale 122, Lääne-Virumaale 80, Pärnu- ja Tartumaale 75, Raplamaale 58, Viljandimaale 50, Saaremaale 47 ja Võrumaale laekus 30 uut positiivset testi. Järvamaale lisandus 22, Jõgevamaale 15, Läänemaale 11, Valgamaale 10, Hiiumaale 6 ja Põlvamaale 1 uut nakkusjuhtu. 27 positiivse testitulemuse saanul puudus rahvastikuregistris märgitud elukoht.

Viimase 14 päeva haigestumus 100 000 inimese kohta on 1553,1 ning esmaste positiivsete tulemuste osakaal tehtud testide koguarvust 20 protsenti.


Ööpäeva jooksul avati haiglates uusi COVID-19 haigusjuhtumeid kokku 76, haiglaravi vajab 691 patsienti

19. märtsi hommikuse seisuga viibib haiglas 691 COVID-19 patsienti, nendest intensiivravi vajab 69 patsienti, kellest omakorda juhitaval hingamisel on 48 inimest.

Uusi COVID-19 haigusjuhtumeid avati kokku 76. Koju saadeti 50 inimest, 18 inimest viidi üle mitte-COVID-19 osakonda.

Ööpäeva jooksul suri 11 koroonaviirusega nakatunud inimest – 86-aastane naine, 85-aastased naine ja mees, 81-aastane mees, 80-aastane mees, 78-aastane mees, 73-aastane mees, 71-aastane naine, 69-aastane mees, 66-aastased mehed. Kokku on Eestis surnud 769 koroonaviirusega nakatunud inimest.

19. märtsi seisuga on tervenenud 65 039 inimest. Neist 45 744 inimese (70,3%) haigusjuhtum on lõpetatud, 19 295 inimese (29,7%) puhul on positiivsest testist möödunud rohkem kui 28 päeva ja inimene ei viibi haiglaravil ehk ootab tervenemise kinnitamist.

Eestis on koroonaviiruse tuvastamise võimekuse tekkimisest 2020. aasta kevadest tehtud enam kui 1 071 562 viiruse SARS-CoV2 määramise testi. Esmaseid positiivseid teste on kokku olnud 92 780 (8,7% testide koguarvust). Koroonatestide täpsemat statistikat saab vaadata www.terviseamet.ee/koroonakaart.

Üle 157 000 kaitsesüstitu

Tänahommikuse seisuga on vaktsineerimisi tehtud kokku 157 489 inimesele, kellest 102 717 on saanud ühe ja 54 772 kaks doosi. Ööpäeva jooksul manustati 7437 doosi, kokku on manustatud 212 261 vaktsiinidoosi. Iga kaheksas täiskasvanu vaktsineeritud vähemalt ühe doosiga COVID-19 haiguse vastu.

Koroonavaktsineerimise eesmärk on kaitsta riskirühmi, kellel on suurem tõenäosus nakatuda või kelle nakatumisel võib haigus kulgeda raskemalt, ennetada ja vähendada COVID-19 põhjustatud haigus- ning surmajuhtumeid, vähendada koormust tervishoiusüsteemile ja majandusele ning kindlustada ühiskonnaelu normaalset toimimist.

Esmajärjekorras võimaldatakse vaktsineerimist tervishoiutöötajatele ning tervishoiuasutuste töötajatele, hooldekodude töötajatele ja elanikele ning üle 70-aastastele ja teatud diagnoosidega inimestele, kellel võib tervise tõttu olla COVID-19 haiguse kulg raskem. Niipea kui Eestisse jõuab piisavas koguses COVID-19 vaktsiine võimaldatakse vaktsineerimist ka teistele sihtrühmadele ja kogu elanikkonnale.

Terviseamet: laadi alla HOIA rakendus

Laadi Google Play või App Store’i kaudu oma telefoni mobiilirakendus HOIA, mis teavitab sind, kui oled olnud lähikontaktis koroonaviiruse kandjaga. Samuti saad nii anonüümselt teavitada teisi kasutajaid enda haigestumisest. Rakenduse kasutajate telefonid vahetavad omavahel anonüümseid koode ning riik, rakenduse tootja ega telefoni tootja ei saa teada, kes kellega lähikontaktis oli. Loe lisa www.hoia.me.

Tervise ja Heaolu Infosüsteemide Keskuse (TEHIK) andmetel on tänase seisuga HOIA rakendust alla laaditud 270 642 korda. Läbi rakenduse on end haigeks märgitud 5750 korda, millest aktiivseid haigusjuhte on hetkel 1080.

Selleks, et HOIA saaks lähikontaktseid teavitada, peab see olema alla laaditud ja aktiveeritud enne haigestumist. Haigestunuks märkimise järel on HOIA oma eesmärgi täitnud ja lakkab teavitusi saatmast. Peale tervenemist on kasutajal võimalik taas HOIA alla laadida või selle seadetest oma andmed kustutada ning see alustab tööd otsast peale.

Koroonatestimine.ee koduleht koondab infot saatekirjaga, piiriülese ja tasulise testimise kohta. Lisaks on seal vajalik info arstidele ning tööandjatele. Samuti on sel lehel võimalik broneerida endale aeg saatekirja olemasolul, saada sertifikaadi infot, klienditoe numbreid ja asukoha koordinaate testimiskohtade kohta.

Haigestumuse intensiivsus väga kõrge

Koroonaolukord on väga kriitiline, haigestumus on kõrge kogu Eestis. Praegu levib hoogsalt koroonaviiruse nakkavam tüvi. Haiglasse pöördub üha enam inimesi ja seal on vabad vaid loetud kohad. Uusi voodikohti suudetakse avada plaaniliste ravikohtade arvelt.

Viiruse leviku tõkestamiseks rakendab valitsus inimestevaheliste kokkupuudete vähendamiseks rangeid piiranguid. Nakatumiste vähendamiseks suletakse kuuks ajaks kaubandus, avatuks jäävad vaid esmavajalikud poed, samuti lähevad kinni kõik toitlustusasutused. Suletakse kogu meelelahutus ja avalikud üritused. Nakkusohu vähendamiseks hakkab väljas kehtima taas 2+2 reegel, siseruumides ei ole sportimine ja huviharidus lubatud.

Infot koroonaviiruse, COVID-19 haiguse ja vaktsiinide kohta otsi ainult usaldusväärsetest allikatest. Vaktsineerimisega seotud info leiab vaktsineerimise veebilehelt. Lisainfot COVID-19 kohta leiab terviseameti veebi- ja Facebooki-lehelt.