Pingelisel kohtumisel Anchorage’is osalesid USA välisminister Tony Blinken ja riikliku julgeoleku nõunik Jake Sullivan ning Hiina kõrgeim välispoliitikaametnik Yang Jiechi ja välisminister Wang Yi, vahendab BBC News.

Blinken ütles avasõnavõtus, et USA väljendab sügavat muret Hiina tegevuse üle, sealhulgas Xinjiangi, Hongkongi, Taiwani, USA-vastaste küberrünnakute ja oma liitlaste majandusliku survestamise üle.

„Igaüks nendest tegevustest ohustab reeglitel põhinevat korda, mis säilitab ülemaailmselt stabiilsust,” ütles Blinken.

Vastuseks süüdistas Wang Washingtoni oma sõjalise võimsuse ja finantsüleoleku kasutamises teiste riikide rõhumiseks.

„Ta kuritarvitab niinimetatud riikliku julgeoleku mõisteid normaalse kaubavahetuse takistamiseks ja mõnede riikide õhutamiseks Hiinat ründama,” lisas Wang.

Yang teatas, et inimõigused on USA-s madalseisus ja mustanahalisi ameeriklasi tapetakse.

Sullivan andis vastulöögi, öeldes, et Washington ei otsi Hiinaga konflikti, aga lisas: „Me seisame alati oma põhimõtete, oma inimeste ja oma sõprade eest.”

Sõnavahetus kogu maailma meedia ees kestis üle tunni.

Hiljem süüdistas USA delegatsioon Hiinat kokkulepitud protokolli rikkumises. See nägi ette kaheminutilist avasõnavõttu mõlemalt poolelt.

„Hiina delegatsioon... näib olevat saabunud esinemise kavatsusega, keskendus avalikkuse ees teatritegemisele ja dramaatikale sisu asemel,” ütles USA administratsiooni kõrge ametnik.

Sama ametniku sõnul jätkab USA läbirääkimisi, nagu plaanitud. Ta lisas, et „liialdatud diplomaatilised esinemised on sageli suunatud kodusele publikule”.

Hiina ametnikud ütlesid hiljem riiklikule meediale, et see oli USA, mitte Hiina, kes rikkus protokolli, ületades avasõnavõtu kokkulepitud aja. Hiinlased süüdistasid USA-d „alusetus rünnakus Hiina sise- ja välispoliitika vastu”.

Positiivsemast küljest tsiteeriti Yangi, kes ütles, et mineviku tõsised raskused Hiina-USA suhetes ei peaks jätkuma.