Haiglate koroonaosakondade täituvus Brasiilia 27 osariigist vaid kahes ei ole üle 80%, teatas FIOCRUZ, vahendab BBC News.

Rio Grande do Suli osariik teatas, et vabu intensiivravivoodeid ei ole enam üldse.

Brasiilias registreeriti taas ka rekordarv koroonasurmi 24 tunni jooksul – 2841. Eelmine rekord, 2286, oli pärit 10. märtsist.

FIOCRUZ teatas oma avalduses, et olukord on äärmiselt kriitiline kogu riigis.

„Meie uurijate analüüs viitab sellele, et see on suurim haigla- ja tervishoiuteenuste kokkuvarisemine Brasiilia ajaloos,” teatas instituut.

Brasiilia suurima rahvaarvuga São Paulo osariigi tervishoiuametnikud kutsusid riigi uut tervishoiuministrit Marcelo Queirogat (kes on alates pandeemia algusest neljas mees selles ametis) kaaluma üleriigilist lukkupanekut.

Queiroga kutsus eile brasiillasi maske kandma ja käsi pesema, aga ei öelnud midagi lukustamise või isegi sotsiaalse distantsi hoidmise toetuseks.

Kardioloog Queiroga ütles CNN Brasilile, et kuigi lukustamisi äärmuslikes olukordades kasutatakse, ei saa need olla valitsuse poliitika.

President Jair Bolsonaro on pandeemia ohte avalikkuse ees pidevalt pisendanud. Eelmisel nädalal käskis ta selle üle vingumise lõpetada.

Brasiilia valitsust kritiseeritakse ka vaktsineerimise aeglase alguse eest. Praegu süstitakse seal AstraZeneca ja Hiina CoronaVaci vaktsiini ning tellimus on esitatud Pfizeri/BioNTechi, Johnson & Johnsoni ja Vene Sputnik V vaktsiinidele. Vähemalt ühe doosi on seni saanud 4,6% Brasiilia elanikkonnast.