"Neid inimesi jagub, kes annavad iseenda soovist proaktiivselt teada," märkis Lasn populaarsust kogunud trendi kohta.

Lasn lisas, et perearstikeskused võtavad praegu ise ühendust riskirühma inimestega ning kui keegi ei ole veel kõnet saanud, siis sellel on laias laastus kaks suuremat põhjust: esiteks, inimene ei kuulu riskirühma või teiseks, lihtsalt puudub vaktsiin, mida süstida. Sestap pole Lasni arvates mõtet kutsuda inimesi varem vaktsineerimisele, kui ei saa anda kindlat lubadust patsient konkreetsel päeval kaitsepookida.

Perearst Karmen Joller, kes on samuti Eesti perearstide seltsi juhatuse liige, ütles tänasel vaktsineerimise infotunnil, et inimesed, kes on ootenimekirjas, hoiaksid oma telefonid läheduses ja võtaksid võõralt numbrilt tuleva kõne vastu. Helistaja võib olla vaktsiini pakkuv perearst või -õde.

Perearstid soovivad riigilt digilahendust

Lasn rääkis, et praegu puudub selline digilahendus, kust inimene saab ise vaadata, kas ta kuulub riskirühma või mitte. Perearstid on Lasni sõnul sellise lahenduse välja töötamiseks esitanud palve riigile.

"Sellise lahenduse loomises lepiti tõepoolest kokku, oleme sellega alustanud ja see valmib juba paari nädala jooksul," ütles TEHIKu tervisetalituse osakonna juhataja Tõnis Jaagus.

Jaaguse sõnul tekib täiendava lisaarenduse abil patsiendiportaalis võimalus kuvada riskirühma isikutele teade sellesse riskirühma kuulumise kohta. Vanemaealiste riskirühma kuuluvate isikutega (75-aastased ja vanemad) kontakteerub tema perearst üldjuhul telefoni teel, et leppida kokku vaktsineerimise aeg, lisas ta. "Teistele riskirühma kuuluvatele isikutele avaneb lisaks telefoni teel kontakteerumisele võimalus vaktsineerimisaegu broneerida ka üleriigilises digiregistratuuris juhul, kui saada on piisavas koguses vaktsiine ning asutus, kuhu isik on vaktsineerima suunatud, valdavalt perearstikeskus, on avanud vaktsineerimise ajad."

Perearst Andres Lasn rääkis veel, et vaktsiinisoovijaid on oluliselt rohkem kui keeldujaid. "Praegu teeb meie töö olemuse keerulisemaks AstraZeneca vaktsiiniga seotud temaatika meediakajastus on muutunud inimesed ootusärevaks," nentis ta. "Soovitan vaktsiini soovijatel jääda rahulikuks ning igast vaktsiini pakkumisest kinni haarata, kui seda teeb perearstikeskus või mõni muu tervishoiuasutus."