„Referendumi tulemused ei olnud mitte ainult huvitavad, vaid üllatavad: enamik nõukogude inimesi avaldas arvamust Nõukogude Liidu säilitamise poolt,” ütles Gorbatšov Interfaxile.

Gorbatšov tuletas meelde, et just selle referendumi alusel toimus Novo-Ogarjovo protsess liidulepingu väljatöötamiseks: „Projekt oli täielikult ettevalmistatud ja 1991. aasta 20. augustil oleks see pidanud allkirjastatama, aga selle lepingu allkirjastamise nurjas riikliku erakorralise olukorra komitee putš.”

„Nii rikuti rahva tahet. Nõukogude Liidu lagunemine ei olnud midagi muud kui kogu rahva tahte rikkumine,” rõhutas Gorbatšov.

1991. aasta 17. märtsil toimus Nõukogude Liidus referendum, millel küsiti, kas toetate Nõukogude Liidu säilitamist võrdõiguslike suveräänsete riikide ja vabariikide uuendatud föderatsioonina. Poolt hääletas 76,43 valimas käinutest.

Balti riigid referendumist osa ei võtnud. Sama aasta 3. märtsil toimus Eestis oma referendum, kus küsimus oli: kas teie tahate Eesti Vabariigi riikliku iseseisvuse ja sõltumatuse taastamist? Poolt oli 77,83%.