Riikliku luuredirektori büroo avaldatud 15-leheküljeline raport lisab kaalu pikaajalistele süüdistustele, et mõned Trumpi kõrgetasemelised kaastöötajad mängisid Moskva mängu, kui võimendasid Venemaaga seotud Ukraina tegelaste süüdistusi tollase presidendikandidaadi Joe Bideni aadressil. Raportis lisatakse uusi tõendeid selle kohta, et Putin kas juhtis või vähemalt kiitis heaks valimistesse sekkumise Trumpi kasuks, vahendab Reuters.

Oodatakse, et Washington kehtestab Moskvale nende süüdistuste tõttu uued sanktsioonid juba järgmisel nädalal, teatasid kolm anonüümseks jäänud allikat.

Tõendid Putini rolli kohta pälvivad ilmselt erilist tähelepanu, võttes arvesse raporti järeldusi, et Venemaa toetatud tegelased, nagu Ukraina parlamendi liige Andri Derkatš värbasid nimetamata USA poliitikategelasi oma laimukampaaniasse Bideni ja tema poja Hunteri vastu.

Raportis nimetatakse Derkatši, kes kohtus 2019. aastal Trumpi advokaadi Rudy Giulianiga, isikuks, kelle liikumisi jälgis, kui mitte ei suunanud, Putin ise.

„Putinil oli Andri Derkatši tegevusest ülevaade,” öeldakse raportis. „Venemaa valimiste mõjutamise jõupingutustes osalesid ka teised kõrged ametnikud, sealhulgas kõrged riikliku julgeoleku ja luureametnikud, kes meie hinnangul ei oleks tegutsenud ilma Putinilt vähemalt vaikivat nõusolekut saamata.”

Raportis antakse suure kindlusega hinnang, et Venemaa juhid eelistasid Trumpi tagasivalimist, kuigi pidasid osa tema administratsiooni poliitikast Venemaa-vastaseks.

Võtmerolli mängis raporti järgi veel üks Vene luure sidemetega mees, Konstantin Kilimnik. Raportis öeldakse, et Kilimnik ja Derkatš kohtusid ja andsid materjale Trumpiga seotud inimestele ning Derkatš avaldas neli audiosalvestust, millega püüti väita, et Biden püüdis kaitsta oma poega Hunterit korruptsioonijuurdluse eest Ukrainas. Neid väiteid võimendas Trumpi advokaat Giuliani.

Kilimnik oli seotud Paul Manafortiga, kes oli 2016. aastal Trumpi kampaaniajuht. Trump andis Manafortile eelmisel aastal armu.

Vene agendid püüdsid häkkida ka Ukraina energiafirma Burisma tütarettevõtteid ilmselt selleks, et koguda Bideni perekonnaga seotud informatsiooni, öeldakse raportis. Hunter Biden oli Burisma juhatuses.