Rahvastikuregistri andmetel laekus enim uusi positiivseid testitulemusi Harjumaale, kus koroonaviirusega nakatumine tuvastati 889 inimesel. 673 uutest Harjumaa haigusjuhtudest on Tallinnas.

Tartumaale lisandus 95, Ida-Virumaale 87, Lääne-Virumaale 69, Saaremaale 41, Viljandimaale 40, Läänemaale 39, Pärnumaale 34, Raplamaale 32 ja Võrumaale 31 uut positiivset testi. Jõgevamaale lisandus 19, Järvamaale 18, Hiiumaale 11, Valgamaale 8 ja Põlvamaale 4 uut nakkusjuhtu. 46 positiivse testitulemuse saanul puudus rahvastikuregistris märgitud elukoht.

Viimase 14 päeva haigestumus 100 000 inimese kohta on 1491,8 ning esmaste positiivsete tulemuste osakaal tehtud testide koguarvust 19,6 protsenti.

Ööpäeva jooksul avati haiglates uusi COVID-19 haigusjuhtumeid kokku 75, haiglaravi vajab 687 patsienti

16. märtsi hommikuse seisuga viibib haiglas 687 COVID-19 patsienti, nendest intensiivravi vajab 66 patsienti, kellest omakorda juhitaval hingamisel on 44 inimest.

Uusi COVID-19 haigusjuhtumeid avati kokku 75. Koju saadeti 63 inimest, 24 inimest viidi üle mitte-COVID-19 osakonda.

Ööpäeva jooksul suri 11 koroonaviirusega nakatunud inimest — 91-aastane naine, 90-aastane mees, 87-aastane mees, 81-aastane mees, kaks 79-aastast naist ja mees, 76-aastane mees, 74-aastane mees, 72-aastane mees ja 40-aastane mees. Kokku on Eestis surnud 739 koroonaviirusega nakatunud inimest.

Tänaseks on haiglates lõpetatud 4512 COVID-19 haigusjuhtumit 4349 inimesega.

16. märtsi seisuga on tervenenud 60 376 inimest. Neist 42 174 inimese (69,9 protsenti) haigusjuhtum on lõpetatud, 18 020 inimese (30,1 protsenti) puhul on positiivsest testist möödunud rohkem kui 28 päeva ja inimene ei viibi haiglaravil ehk ootab tervenemise kinnitamist.

Eestis on koroonaviiruse tuvastamise võimekuse tekkimisest 2020. aasta kevadest tehtud enam kui 1 046 750 viiruse SARS-CoV2 määramise testi. Esmaseid positiivseid teste on kokku olnud 87 548 (8,4 protsenti. testide koguarvust).

Eestis on COVID-19 vastu vaktsineerimisi tehtud 141 912 inimesele, kaks doosi on saanud 52 932 inimest

Tänahommikuse seisuga on vaktsineerimisi tehtud kokku 141 912 inimesele, kellest 52 932 on saanud mõlemad doosid. Ööpäeva jooksul manustati 3638 doosi, kokku on manustatud 194 844 vaktsiinidoosi. Iga kaheksas täiskasvanu vaktsineeritud vähemalt ühe doosiga COVID-19 haiguse vastu.

Nädalavahetusel vaktsineeriti pilootprojektina üle Eesti erinevates raviasutustes üle 65-aastaseid inimesi. Sel nädalal jätkub perearstide juures riskirühma inimeste vaktsineerimine ning samal ajal on käimas haridustöötajate ja sotsiaaltöötajate vaktsineerimine. Märtsi jooksul võimaldatakse teiste eesliinitöötajate hulgas vaktsineerimist ka COVID-19 kriisi lahendamiseks strateegiliselt olulistel ametikohtadel töötavatele isikutele, sh Riigikogu ja valitsuse liikmetele. Statistikat vaktsineerimiste kohta saab vaadata Terviseameti koroonaviiruse andmestikust. Inimene ise saab oma vaktsineerimisi vaadata Patsiendiportaalis digilugu.ee.

COVID-19 vaktsineerimise eesmärk on kaitsta riskirühmi, kellel on suurem tõenäosus nakatuda või kelle nakatumisel võib haigus kulgeda raskemalt, ennetada ja vähendada COVID-19 põhjustatud haigus- ning surmajuhtumeid, vähendada koormust tervishoiusüsteemile ja majandusele ning kindlustada ühiskonnaelu normaalset toimimist.

Esmajärjekorras võimaldatakse vaktsineerimist tervishoiutöötajatele ning tervishoiuasutuste töötajatele, hooldekodude töötajatele ja elanikele ning üle 70-aastastele ja teatud diagnoosidega inimestele, kellel võib tervise tõttu olla COVID-19 haiguse kulg raskem. Niipea, kui Eestisse jõuab piisavas koguses COVID-19 vaktsiine, võimaldatakse vaktsineerimist ka teistele sihtrühmadele ja kogu elanikkonnale.

Terviseamet: laadi alla HOIA rakendus

Terviseamet soovitab Google Play või App Store’i kaudu oma telefoni alla laadida mobiilirakendus HOIA, mis teavitab sind, kui oled olnud lähikontaktis koroonaviiruse kandjaga. “Samuti saad nii anonüümselt teavitada teisi kasutajaid enda haigestumisest. Rakenduse kasutajate telefonid vahetavad omavahel anonüümseid koode ning riik, rakenduse tootja ega telefoni tootja ei saa teada, kes kellega lähikontaktis oli,” kinnitab terviseamet. Loe lisa www.hoia.me.

Tervise ja Heaolu Infosüsteemide Keskuse (TEHIK) andmetel on tänase seisuga HOIA rakendust alla laaditud 270 200 korda. Läbi rakenduse on end haigeks märgitud 5517 korda, millest aktiivseid haigusjuhte on hetkel 1101.

Selleks, et HOIA saaks lähikontaktseid teavitada, peab see olema alla laaditud ja aktiveeritud enne haigestumist. Haigestunuks märkimise järel on HOIA oma eesmärgi täitnud ja lakkab teavitusi saatmast. Peale tervenemist on kasutajal võimalik taas HOIA alla laadida või selle seadetest oma andmed kustutada ning see alustab tööd otsast peale.

Koroonatestimine.ee koduleht koondab infot saatekirjaga, piiriülese ja tasulise testimise kohta. Lisaks on seal vajalik info arstidele ning tööandjatele. Samuti on sel lehel võimalik broneerida endale aeg saatekirja olemasolul, saada sertifikaadi infot, klienditoe numbreid ja asukoha koordinaate testimiskohtade kohta.

Haigestumuse intensiivsus Eestis on väga kõrge

"COVID-19 olukord on väga kriitiline, haigestumus on kõrge kogu Eestis. Praegu levib hoogsalt koroonaviiruse nakkavam tüvi. Haiglasse pöördub üha enam inimesi ja seal on vabad vaid loetud kohad. Uusi voodikohti suudetakse avada plaaniliste ravikohtade arvelt," rõhutab terviseamet.

Viiruse leviku tõkestamiseks rakendab valitsus inimestevaheliste kokkupuudete vähendamiseks rangeid piiranguid. Nakatumiste vähendamiseks suletakse kuuks ajaks kaubandus, avatuks jäävad vaid esmavajalikud poed, samuti lähevad kinni kõik toitlustusasutused. Suletakse kogu meelelahutus ja avalikud üritused. Nakkusohu vähendamiseks hakkab väljas kehtima taas 2+2 reegel, siseruumides ei ole sportimine ja huviharidus lubatud.

Infot koroonaviiruse, COVID-19 haiguse ja vaktsiinide kohta otsi ainult usaldusväärsetest allikatest. Vaktsineerimisega seotud info leiab veebilehelt www.vaktsineeri.ee. Lisainfot COVID-19 kohta leiab terviseameti veebi- ja Facebooki-lehelt.