Opositsioonifoorum, kuhu olid kogunenud keskvalitsusest sõltumatud poliitikud üle kogu Venemaa, pidi kestma kaks päeva, ent sai lõpu vähem kui tunniga, kui ürituse ruumidesse marssis politsei, kes asus osalejaid bussidesse tarima, vahendab Reuters.

Tuntud opositsioonipoliitik Ilja Jašin, kes ka ise vahistati, kirjutas oma sotsiaalmeediakontol, et üritusest võttis osa umbes 150 inimest üle terve Venemaa, kes kõik peeti kinni. "Ma rõhutan, kõik," märkis Jašin.

Kui Moskva politsei pressiesindaja nentis, et ei oska öelda, miks kogunemine keelati, siis siseministeeriumi kõneisik põhjendas seda "sanitaar-epidemioloogilisi reeglite rikkumisega".

Tema sõnul esines probleeme nõutava vahemaa hoidmise ja isikukaitsevahendite kasutamisega, mistõttu peeti kinni suisa 200 inimest.

Jašiniga koos vahistati veel mitu tuntud opositsiooniaktivisti: Vladimir Kara-Murza, Julia Galjamina, Jevgeni Roizman ja Andrei Pivovarov.

Võimud seostasid üritust Kremli kriitiku Mihhail Hodorkovski asutatud liikumisega "Avatud Venemaa", mis on väidetavalt sisejulgeoleku kaalutlustel tunnistatud "soovimatuks organisatsiooniks". Osa selle liikmeid peeti kinni, teatas siseministeerium.