PÄEVA TSITAAT: Kaja Kallas: “Õiguslikult puudub vajadus eriolukorda kehtestada.“ — Kuna vahepeal on nakkushaiguste ennetamise ja tõrje seadust muudetud, siis ongi möödunud kevadega sarnaseid piiranguid võimalik kehtestada ilma formaalse eriolukorrata.

PÄEVA NUMBER: ? — Just nii palju on teada valitsuse plaanitava lisaeelarve mahust. Rahandusminister Keit Pentus-Rosimannuse sõnul on prioriteediks ettevõtjatele kindlustune andmine ning töökohtade säilitamine, kuid täpsetest plaanidest rääkimata saab see olema keeruline. Ilmselt kuulebki avalikkus lisaeelarve sisust alles siis, kui see jõuab riigikokku.

PÄEVA ARTIKKEL: Eesti Ekspress kirjutas koroonaosakonna karmist igapäevast. Artikli ilmumise hetkeks oli mõni patsient, kellega intensiivis kohtuti, juba surnud. Arstid peavad iga päev valima, kes elab ning kes sureb: „Meditsiinis on kogu aeg valikud. Nüüd hakkamegi valima. Kui mul on intensiivis kaks vaba kohta, kuid kiirabi on toonud viis rasket haiget – kuidas sa sealt valid?“

  • Viimase ööpäeva jooksul analüüsiti Eestis 7813 koroonaviiruse testi, neist esmaseid positiivseid teste oli 1484 ehk 19 protsenti testide koguarvust. Haiglaravi vajab 639 patsienti, suri kaheksa koroonaviirusega nakatunud inimest. Loe pikemalt.
  • Homsest hakkavad kehtima ranged koroonapiirangud. Suurem osa kauplustest suletakse, kõik haridusasutused lähevad kaugõppele ning uksed panevad kinni ka spaad ning spordisaalid. Esialgu kehtivad ranged piirangud 11. aprillini. Mitmed eksperdid aga arvavad, et sellest tähtajast ei piisa ning piirangud peaksid kehtima koguni mai alguseni.
  • AstraZeneca koroonavaktsiini hakatakse süstima ka üle 70-aastastele eakatele. Lisaks pikendab riik kahe vaktsiinisüsti vahelist perioodi. Eesmärgiks on vaktsineerida võimalikult palju elanikke nii kiiresti kui võimalik. AstraZeneca vaktsiini puhul pikeneb doosidevaheline periood kolme kuuni ning Pfizeri vaktsiinil pooleteist kuuni.
  • Sotsiaalmeedias teatas enda vaktsineerimisest riigikogu liige Valdo Randpere.
  • Suure tõenäosusega saab homme Euroopa Ravimiameti heakskiidu ka Johnson&Johnsoni koroonavaktsiin. Tegemist oleks olulise sammuga, sest ameeriklaste koroonavaktsiin vajab vaid ühte doosi ning võimaldaks seeläbi vaktsineerimistempot märkimisväärselt tõsta. Esialgu peaksid esimesed doosid Eestisse saabuma aprilli keskel, kuid Irja Lutsari sõnul võib see juhtuda ka varem: “Muidugi kui nad homme peaksidki müügiloa saama, siis ehk nad kiirendavad tootmist - seda näeb jooksvalt."
  • Eesti on 100 000 elaniku kohta nakatumiste arvult endiselt Euroopas teisel kohal, meid edestab vaid Tšehhi. Tšehhis on sügisel ees ootamas ka valimised ning valitsuse ebaõnnestumine koroonakriisis on riigis valimisvõidu nimel konkureerima tõstnud Piraadipartei.
  • Ka esimese kuni neljanda klassi lapsed lähevad distantsõppele. Lasteaiad jäävad küll avatuks, kuid haridusminister Liina Kersna soovitab võimalus ka lasteaialapsed koju jätta.
  • Läti peaminister kasutab Eestit hoiatava näitena, mis võib juhtuda kui üritada koroonakriisist väljudes kaupluseid liiga kiirelt avada: "Me ei taha korrata Eesti stsenaariumi. Seetõttu ei ole praegu aeg väikeseid poode avada." Sarnase avaldusega esines ka Leedu president Gitanas Nauseda.
  • Kui eile teatas lasteaedade kohatasu peatamisest Tartu, siis täna on seda teinud ka mitmed teised omavalitsused, näiteks Pärnu ning Tallinn. Samuti andis Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart teada, et eesliinitöötajate lastele avatakse ööpäevaringne lepsehoiuteenus.
  • Peaminister Kaja Kallas teatas täna sotsiaalmeedias, et Euroopa Liidu ühishanke raames õnnestub Eestil märtsis lisaks saada 11 000 doosi Pfizeri koroonavaktsiini.
Inimesed viimasel hetkel poodlemas