Kallas teatas ühismeedias, et temani on jõudnud info, et Eestis levib COVID-19 viiruse nn Briti tüvi ulatuslikumalt, kui siiani arvatud. "Briti tüvi on agressiivsem ja nakatavam tüvi kui teised, mis seletab ilmselt Eesti nakatumise kiiret kasvu. Kui see info, mida kontrollime, tõele vastab, siis tähendab see, et peame oma riigi lähemaks ajaks lukku panema," kirjutas Kallas.

See tähendab, et distantsõppele tuleb saata kõik lapsed ja noored, keda on võimalik ja kinni tuleb panna kõik kohad, kus on inimestevahelised kokkupuuted. Nii kaubanduse kui ka toitlustusasutused, välitingimustes meelelahutuse ja avalikud üritused. Seda nii kontaktide piiramiseks, kui ka töötajate kaitseks, kes koju jääda ei saa.

"Me ei ole veel selle viirusega elama õppinud nii, et saaksime oma igapäevaelu võimalikult ohutult jätkata, mistõttu on ulatuslikud sulgemised vajalikud. Loodame sel ajal, kui ühiskond on suletud, keskenduda vaktsineerimisele, et võimalikult palju inimesi haigusriskist välja tuua," ütles Kallas.

Peaminister peab vajalikuks kehtestada järgnevad piirangud:

  • Õppeasutused, sh alglassid lähevad distantsõppele v.a erivajadusega lapsed ja nendega tegelevad õppeasutused ning põhjendatud erandid, mis tagavad laste koolides viibimise piiratud ja turvalises mahus.
  • Juhend lasteaedadele ja lastehoidudele töö korraldamiseks ja tungiv soovitus vanematele mitte lapsi lasteaeda viia ilma vältimatu vajaduseta.
  • Kogu kaubandus, v.a apteegid, toidupoed, loomapoed, prillipoed ja muu esmavajalik tuleb sulgeda, lahti jääb vaid kauba väljastamine välitingimustes ning drive-in müük.
  • Toitlustus sulgeda, lahti jääb vaid toidu kaasamüük.
  • Sportimine ja huviharidus võimalik üksnes üksi, ilma treeneri või partnerita.
  • Välitingimustes soovitatakse tungivalt rakendada inimestel nakkusohu vähendamiseks taaskord 2+2 reeglit.

Mis on Briti tüvi?

Möödunud aasta 19. detsembril teatas Suurbritannia valitsus, et avastasid uue koroonaviiruse tüve, millest nad teatasid kohe ka maailma terviseorganisatsioonile (WHO).

Veebruari keskpaigas teatasid Briti teadlased, et see tüvi nakatab inimesi tõhusamalt ja ilmselt põhjustab haigestumisel tõenäolisemalt suremust. Et tüvest on teatud nüüdseks pisut alla kolme kuu, pole Briti tüve kohta teada palju kindlaid ja vettpidavaid fakte.

Veebruari keskpaigaks oli Briti tüvi jõudnud 82 riiki ning USA-s levis 35-45 protsenti tõhusamalt teistest viirustüvedest, kirjutas The New York Times.

ERR kirjutas täna, et terviseamet lasi sekveneerida 1182 koroonaviiruse proovi, millest 178 osutus Suurbritannia ja üheksa Lõuna-Aafrika vabariigi (LAV) tüvega prooviks.

Terviseameti kinnitusel on Suurbritannia tüve levik Eestis püsiv, samas ei ole kõrgenenud nakatumismäär otseselt sellest tulenev.

"Suurbritannia tüvi on muutumas domineerivaks tüveks Eestis," teatas tervise- ja tööminister Tanel Kiik. Teadlased on läbi viimas uuringuid selgitamaks välja selle tüve osakaal Eesti nakkuslevikus.