Ilmateenistuse Foreca meteoroloog Markus Mäntykannas ütles, et kui nädalal algul on Soome lõunaosas võimalikud veel plusskraadid, siis pärast seda läheb ilm väga külmaks.

Järgmisel nädalal valgub külm õhumass Venemaalt Soome. Kui see prognoos peab paika, siis on järgmise nädala lõpus oodata Soome põhjaosas öösel 30-35 ja lõunaosaski pea 25 kraadi külma. Isegi päeval ei kerki õhutemperatuur kuigi palju ja jääb 15 pakasekraadi kanti, rääkis Mäntykannas.

Kuigi prognoos on veel varajane, võib meid ees oodata tõsiselt külm periood. Tavapäraselt on märtsi keskpaigas keskmine õhutemperatuur Soome lõunaosas juba plusspoolel, märkis ta.

Euroopa Keskpika Ilmaennustuse Keskuse (ECMWF) värske igakuise prognoosi kohaselt tuleb 8. märtsil algav nädal riigi lääne- ja lõunaosas tavapärasest keskmiselt 1-3 ning põhja- ja idaosas 3-6 kraadi külmem.

Talvekülm võib endaga kaasa tuua ka tõsisema lumetormi. Olukord meenutab jaanuari pakaseid ja lumetormi Toini, leidis Mäntykannas. Kui tuleb prognoositud lumetorm, siis võib Soomes sadada järgmise nädala lõpus maha mitukümmend sentimeetrit lund. Võimalikud on aga erinevad variandid, sest prognoos on veel varajane, rõhutas ta.

Ilmateadlase sõnul paistab prognoosist siiski ka lohutavaid sõnumeid kevadearmastajatele - pakane ei näi kimbutavat pikalt. Järgmine nädal näib prognoosi kohaselt kõige külmem, aga siis hakkab vaikselt soojemaks minema.

Vastu tuleb pidada veel järgmine ja ülejärgmine nädal, siis on lootust, et ilm läheb soojemaks, ütles Mäntykannas. 15. märtsil algav nädal võib veel olla külm, ent nädala keskmine õhutemperatuur liigub keskmisele jõudsalt lähemale - seega ei ole näha, et saabuv külmaperiood kevade tulekut edasi lükkaks.

Eestiski oodata lund ja tuisku

Eestis muutuvad nädalavahetusel teed talviseks. Sõidutingimused on talviselt keerulised aeg-ajalt sadava lume ja lörtsi, suure libeduseohu, ajuti halva nähtavuse ja tugeva külgtuule tõttu. Kahe ööpäevaga lisandub lund üle 5 sentimeetri, Virumaal, Peipsi ääres ja Kagu-Eestis üle 10 sentimeetri.

Laupäeva öö on kõrgrõhkkonna mõjul enamasti selge ja võrdlemisi nõrga loode- ja läänetuulega. Õhutemperatuur on -3..-9, Ida-Eestis kuni -12 kraadi. Vastu hommikut laieneb põhjast läheneva madalrõhkkonna serv Eesti poole. Loode poolt alates pilvisus tiheneb ja algab edelatuule tugevnemine. Lume- ja lörtsisadu jõuab kella 8-9 paiku Hiiu- ja Harjumaale ning laieneb päeva peale üle Eesti, teeb ka tuisku. Õhtul tuleb lääne pool sekka ka vihma. Edelatuul paisub jõuliseks - sisemaal tõusevad puhangud kuni 17, saartel ja rannikul kui 20 meetrit sekundis. Õhutemperatuur tõuseb -1..+4 kraadini. Liiklustingimused on halvad piiratud nähtavuse, libeduseohu ja tugeva külgtuule tõttu.

Pühapäeval liigub madalrõhkkond üle Karjala Loode-Venemaa suunas ja selle servas sajab öösel aeg-ajalt lund ja lörtsi, tuiskab. Lääne-Eestis tuleb lühiajaliselt sekka ka vihma, on jäiteoht. Puhub jõuline edela- ja läänetuul, pärast keskööd pöördub kõikjal loodesse, puhanguid on sisemaal üle 15, saartel ja rannikul üle 20 meetri sekundis. Õhutemperatuur on öö hakul -1..+3, hommikuks langeb -1..-6 kraadini. Päeval pilved hõrenevad ja sajuhooge on harvem. Loodetuule puhanguid on sisemaalgi kohati üle 20, saartel ja looderannikul kuni 25 meetrit sekundis. Õhtul tuul nõrgeneb. Õhutemperatuur on -1..-4, saarte rannikul vastu Läänemerd kuni +1 kraadi.

Esmaspäeval tugevneb kõrgrõhkkonna mõju. Öösel sajab veel kohati lund, päeval on pilvi hõredamalt ja ilm sajuta. Tuul puhub valdavalt põhjakaarest, öösel on saartel ja põhjarannikul veel puhanguti tugev, päeval nõrgeneb. Õhutemperatuur on öösel -5..-10, Kirde-Eestis kuni -12, päeval -1..-6, Ida-Eestis võib jääda alla -8 kraadi.

Teisipäeva öö tuleb kõrgrõhkkonna servas sajuta, rahulik ja külm õhutemperatuuriga saartel ja läänerannikul -4..-9, sisemaal -10..-15 kraadi. Päeval laieneb Skandinaaviast madalrõhkkond servaga Läänemere äärde ja tõstab lõunakaare tuule tugevamaks. Lisanduvaist pilvedest sajab kohati kerget lund. Õhutemperatuur tõuseb Lääne-Eestis -1..+2, ida pool -1..-3 kraadini.

Kolmapäeval liigub üle Eesti madalrõhulohk ühes lumepilvedega ja selle järel on üürikeseks ka selgemat taevast. Õhutemperatuur on -1..-6, Kirde-Eestis -10 kraadi ümber.

Neljapäeval laieneb läänest lähenev madalrõhkkond üle Eesti. Öö on veel sajuta ja mõõduka lõunakaare tuule. Õhutemperatuur on miinuspoolel. Päeval jõuab lume- ja lörtsisadu, teeb ka tuisku, sest lõunakaare tuul tõuseb tugevaks. Õhutemperatuur tõuseb üle 0 kraadi.

Reedel liigub madalrõhkkond ning lisab sadusid. Kuid sajufaas, tuuleväli ja ka temperatuurifoon on otseses sõltuvuses madalrõhkkonna trajektoorist. Eestist põhja poole kanduva keerise korral on meil valitsevaks plusskraadid ja vesine sadu, lõuna poolt mööduv madalrõhkkond toob meile lund ja teeb tuisku. Otse üle Eesti liikuv keeris jaotab meie väikese maa miinuskraadides ja lumiseks põhjatiivaks ning vesiseks ja sulailmaga Lõuna-Eestiks.

Järgnev nädalavahetus võib tuua veel ühe madalrõhkkonna ühes sajuga ja selle järel ilma külmenemise.