15 süüdistatava 15 kaitsjat, prokurörid ja kohtunikud määrasid tänasel eelistungil, et üldmenetluse asjus toimuvad 35 istungit ning kohtuprotsess algab juunis. Võib juhtuda, et protsess kestab mitmeid kuid, kui ei jõuta kokkuleppemenetluseni.

Selle aasta 25. jaanuaril Põhja ringkonnaprokuratuur saatis kohtusse mahuka kriminaalasja, milles süüdistab 15 inimest üle 2,1 miljoni euro väärtuses narkootiliste ainete käitlemises, mida grupi liikmed tõid Eestisse edasimüügi eesmärgil Euroopa riikidest.

Kriminaalmenetluses kogutud andmetel käitles grupp narkootilisi aineid Gruusia kodanikest kahe 29-aastase mehe juhtimisel vähemalt 2018. aasta suve lõpust kuni 2020. aasta suve keskpaigani, kui politseinikud pidasid kinni viimased grupi liikmed. Süüdistuse järgi liikus grupi kaudu edasi vähemalt 263 kilogrammi marihuaanat, ligi üks kilogramm ketamiini ja 2,4 kilogrammi kokaiini ning üle 6000 MDMA-tableti ja ligi kaks kilogrammi kristalsel kujul MDMA-d.

Ringkonnaprokuröri Raigo Aasa sõnul tõid noored eeluurimisel kogutud andmetel välisriikidest Eestisse narkootilisi aineid, mille väärtus hulgimüügis ulatus vähemalt 2,1 miljoni euroni. „Kohtueelse menetluse käigus selgitati välja, et narkootilisi aineid tõid grupi liikmed Eestisse nii auto kui ka reisibussidega Hispaaniast, Saksamaalt, Lätist ja Leedust ning müüsid neid edasi peaasjalikult Tallinnas. Selliste koguste juures ulatunuks tänaval narkomüügist saadav kriminaaltulu arvestuslikult kuni viie miljoni euroni,” kirjeldas Aas.

Süüdistus esitati 15 inimesele ja eeluurimise ajaks võeti kohtu loal vahi alla kümme inimest, kellest viis viibib seal tänaseni. „Kõnealuses kriminaalmenetluses esitasime süüdistuse ka ühele advokaadile, kes vahendas oma vahi all viibiva kliendi juhiseid grupi vabaduses viibivatele liikmetele narkomüügi jätkamiseks,” lisas prokurör.

Süüdistuse said Peter Perkin, Davit Mantskava, Egert Hõim, Mathias-Mait Metsamaa, Kristjan Tuul, Jaanar Nikker, Oliver Kivi, Robert Davtjan, Oskar Süvari, Kristover Metusala, Rait Kaspar Purje, Dhelory Ristkok, Grete Õunapuu. Samuti ka Usman Imtiyaz Wani ja Aleks Sakson.

Uurimist toimetanud Põhja prefektuuri kriminaalbüroo narko- ja organiseeritud kuritegude talituse juhi Rait Pikaro sõnul on mitmerahvuselise, valdavalt 20. eluaastates noortest koosneva grupi tegevuse lõpetamine oluline töövõit. „Kogutud tõendid maalivad pildi, kus üürikese rahalise kasu nimel rikuti elu paljudel noortel inimestel - nii grupi tegevuses osalenutel kui ka nendel, kelle sõltuvuse arvelt süüdistatavad rikastuda üritasid. Grupi liidrid kasutasid noorte suhtes alatuid manipuleerimisvõtteid, laiendades järk-järgult oma kuritegelikku haaret ja värvates peenraha eest üha uusi narkomuulasid. Kuigi süüdistatavad kasutasid erinevaid krüpteeritud suhtluskanaleid, suutsime koguda tugevaid tõendeid kuritegeliku tegevuse kohta, selgitada välja kriminaaltulu ulatuse ning arestida igal võimalusel maksimaalselt süüdistatavate vara, näiteks sularaha, tehnikavahendeid ja sõidukeid,” ütles Pikaro. Kokku on kriminaalmenetluses arestitud kriminaaltulu ligi 100 000 euro väärtuses.

Grupi juhtidele esitati süüdistused karistusseadustiku paragrahvi järgi, mis käsitleb narkootiliste ainete ebaseaduslikku käitlemist suure varalise kasu saamise eesmärgil. Grupi ülejäänud liikmeid süüdistatakse narkootiliste ainete suures koguses ebaseaduslikus käitlemises. Harju maakohus määras eelistungi 5. märtsile.