Euroopa Liit kehtestas sanktsioonid Venemaa uurimiskomitee esimehele Aleksandr Bastrõkinile, peaprokurör Igor Krasnovile, rahvuskaardi ülemale Viktor Zolotovile ja Venemaa föderaalse karistuste täideviimise teenistuse (FSIN) juhile Aleksandr Kalašnikovile „nende rollide eest Navalnõi meelevaldsel vahistamisel, süüdistuse esitamisel ja süüdimõistmisel” ning „rahumeelsete protestide mahasurumisel seoses tema õigusvastase kohtlemisega”, vahendab Politico.

USA rahandusministeerium, välisministeerium ja kaubandusministeerium kehtestasid samal ajal mõnevõrra laiemad sanktsioonid, mis sisaldavad ka karistusi Navalnõi mõrvakatse eest eelmisel suvel, kui ta mürgitati sõjalise närvimürgiga. USA meetmed hõlmavad sanktsioone seitsmele Vene ametnikule, ning sanktsioonide laiendamist keemia- ja bioloogiliste relvade kontrolli ja sõjategevuse välistamise seaduse alusel, uusi ekspordipiiranguid ainetele, mida võidakse kasutada bioloogilise toimeainena ja kemikaalide tootmiseks, ning viisapiiranguid, teatasid president Joe Bideni administratsiooni ametnikud.

Rahandusministeeriumi nimekirja järgi kehtestati USA sanktsioonid Venemaa presidendiadministratsiooni juhi esimesele asetäitjale Sergei Kirijenkole, Venemaa föderaalse julgeolekuteenistuse (FSB) juhile Aleksandr Bortnikovile, kaitseministri asetäitjatele Aleksei Krivorutškole ja Pavel Popovile, FSIN-i direktorile Kalašnikovile, peaprokurör Krasnovile ja presidendi sisepoliitikavalitsuse ülemale Andrei Jarinile.

Osana USA sanktsioonidest lisas kaubandusministeerium eile 14 organisatsiooni musta nimekirja. Nende organisatsioonide kohta on kindlaks tehtud, et need osalevad „bioloogiliste toimeainete ja kemikaalide tootmise erinevates aspektides”, nagu ütles üks ametnik. See meede piirab oluliselt eksporti üheksale kommertsorganisatsioonile Venemaal, kolmele Saksamaal ja ühele Šveitsis ning veel ühele valitsuse teadusuuringute instituudile.

Kuigi sanktsioonidest teatamine samal päeval saatis sümboolse sõnumi Lääne ühtsusest Venemaa presidendi Vladimir Putini pahatahtliku tegevuse vastu, ei täidetud Navalnõi enda ja tema toetajate soovi karistada Kremliga seotud oligarhe.

Euroopa Liidu ametnikud on öelnud, et sellisest sammust hoidutakse õiguslikel põhjustel, sest ei suudeta oligarhe otseselt seostada Navalnõi ja tema toetajate vastase repressiivse tegevusega.

Osana tegevusest Venemaa karistamiseks avalikustas Bideni administratsioon ka luureandmed, mis seostavad Venemaa Föderaalse Julgeolekuteenistuse (FSB) Navalnõi mõrvakatsega.

Moskva reageerib USA uutele sanktsioonidele, aga see ei saa tingimata olema sümmeetriline vastus, teatas Venemaa välisministeeriumi ametlik esindaja Maria Zahharova.

„USA administratsioon tegi vaenuliku Venemaa-vastase väljaaste, teatades duetis Euroopa Liiduga järjekordsetest sanktsioonimeetmetest „Moskva karistamiseks”,” teatas Zahharova välisministeeriumi veebilehel tehtud avalduses, vahendab Interfax.

Zahharova sõnul on uued sanktsioonid „ettekääne jätkata varjamatut sekkumist siseasjadesse” ning katse „kultiveerida välisvaenlase kuju” USA siseprobleemide taustal. Moskva ei kavatse sellega leppida, lubas Zahharova.

„Me reageerime, lähtudes vastastikkuse põhimõttest, mitte tingimata sümmeetriliselt,” teatas Zahharova.

Zahharova lisas, et Valge Maja poliitikal puudub loogika ja mõte ning ainult kohitsetakse üha rohkem kahepoolseid suhteid, mille Washington on juba viinud täieliku külmumispunktini.

„Sõltumata Ameerika „sanktsioonikirest” jätkame järjekindlalt ja otsustavalt oma rahvuslike huvide kaitsmist, andes vastulöögi igasugusele agressioonile. Kutsume kolleege mitte mängima tulega,” öeldakse avalduses.

Lõpetuseks nimetas Zahharova Washingtoni rahvusvaheliste relvastuskontrollikokkulepete saririkkujaks ja märkis, et sellega seoses ei ole USA-l õigust teistele epistlit lugeda.