„Hiljutiste sündmuste valguses on taas põhjust rääkida Venemaast, tema rollist maailmas ja Venemaa suhetest teiste riikidega,” ütles Urmas Paet. „Venemaa opositsiooniliidri Aleksei Navalnõi vahistamine ja tuhandete meeleavaldajate kinnipidamine on saanud laialdase rahvusvahelise hukkamõistu osaliseks. Samuti tekitas tähelepanu ja pettumust Euroopa Liidu välisasjade kõrge esindaja Josep Borrelli hiljutine ebaõnnestunud visiit Moskvasse,” ütles Paet.

Seekordsel online-arutelul tuleb peamiselt jutuks, kuidas mainitud sündmused Venemaal mõjutavad Euroopa Liidu ja selle liikmesriikide hoiakuid liidu suurima naabri suhtes ning millised peaksid olema ELi järgmised sammud. „Euroopa Parlament on selles küsimuses oma seisukoha ka juba välja öelnud – Nord Stream 2 projekt tuleb peatada ja inimõiguste rikkujatele tuleb Venemaal kehtestada sanktsioonid,” ütles Paet.

“Kindlasti räägime ka Euroopa Liidu ühtsest välispoliitikast, sest nii Venemaa kui Hiina suunal püüavad mitmed liikmesriigid nendega tulutoovates valdkondades eraldi suhteid ajada, samas kui Euroopa Liidult oodatakse probleemsete teemade, näiteks inimõiguste rikkumiste tõstatamist,” ütles Paet.

Lisaks Euroopa Liidu ja Venemaa vahelistele suhetele räägivad arutelul osalejad lähemalt ka Venemaa tihenevast koostööst Hiinaga ning Venemaa ja Ameerika Ühendriikide vahelisest läbisaamisest.

Online-arutelu „Venemaa koht maailmas”
3. märts 2021 kell 12.00–13.15


Otseülekanne Delfi TVs ja
!


Kõnelejad:

  • Jonatan Vseviov – Välisministeeriumi kantsler
  • Kalev Stoicescu – Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse teadur
Arutelu juhib Euroopa Parlamendi liige ja väliskomisjoni aseesimees Urmas Paet. Arutelu toimub eesti keeles!
Jaga
Kommentaarid