Biden võttis kuningale kõne pärast seda, kui oli lugenud USA raportit Saudi Araabia ajakirjaniku Jamal Khashoggi mõrva kohta. Varsti avaldatavas raportis seostatakse mõrvaga ilmselt ka kuninga poeg, kroonprints Mohammed bin Salman, vahendab BBC News.

USA eelmine president Donald Trump pidas eelkõige tähtsaks lähedasi sidemeid Saudi Araabiaga. Trumpi administratsioon tõrjus raporti avaldamise täielikul salastamata kujul.

On oodata, et Biden võtab Saudi Araabia suhtes mitmes valdkonnas palju karmima hoiaku.

Pärast mõrva 2018. aastal Saudi Araabia konsulaadis Istanbulis Khashoggi surnukeha tükeldati. Kroonprints eitab enda seotust.

Saudi Araabia võimud süüdistasid Khashoggi surmas teda Saudi Araabiasse tooma saadetud agentide omavolilist operatsiooni ning Saudi Araabia kohus mõistis viis isikut eelmise aasta septembris 20 aastaks vangi. Algselt mõisteti nad isegi surma.

Valge Maja avalduses Bideni ja kuninga vestluse kohta Khashoggit nimepidi ei mainita, aga öeldakse: „President märkis positiivselt mitme Saudi-Ameerika aktivisti ja pr Loujain al-Hathlouli hiljutist vabastamist vahi alt ning kinnitas tähtsust, mida Ühendriigid omistavad universaalsetele inimõigustele ja õigusriigile.”

Saudi Araabia naisõiguslane Loujain Hathloul vabastati sel kuul pärast ligi kolmeaastast vangistust, aga ta on endiselt reisikeelu all ega tohi meediaga rääkida.

Valge Maja teatel rääkisid kaks riigipead „pikaajalisest partnerlusest Ühendriikide ja Saudi Araabia vahel” ning ohust, mida kujutavad endast Saudi Araabiale Iraani-meelsed rühmitused.

„President ütles kuningas Salmanile, et teeb tööd kahepoolsete suhete muutmiseks nii tugevateks ja läbipaistvateks kui võimalik,” öeldakse avalduses. „Kaks liidrit kinnitasid suhete ajaloolist iseloomu ning leppisid kokku koostöös vastastikku muret ja huvi tekitavates asjades.”

59-aastane Khashoggi, kes oli Saudi Araabia võimude kriitik, läks 2018. aasta oktoobris Istanbulis Saudi Araabia konsulaati, et saada dokumendid, mis oleksid lubanud tal abielluda oma türklannast kihlatuga.

Väidetavalt oli Khashoggi saanud kinnituse kroonprintsi vennalt, prints Khalid bin Salmanilt, kes oli tollal Saudi Araabia suursaadik USA-s, et konsulaadi külastamine on ohutu. Prints Khalid on aga eitanud igasugust suhtlemist Khashoggiga.

Saudi Araabia prokuratuuri väitel võeti Khashoggi jõuga kinni ja talle süstiti suur kogus mingit ainet, mis oli üledoos ja tõi kaasa surma. Khashoggi surnukeha seejärel tükeldati ja anti üle kohalikule „kaastöötajale” väljaspool konsulaati, teatas prokuratuur. Khashoggi surnukeha ega selle osi ei ole leitud.