Amnesty langetas otsuse pärast seda, kui hakkas saama lademetes kaebusi, milles juhiti tähelepanu Navalnõi omaaegsetele "vaenulikele väljaütlemistele", vahendab BBC.

Ta esines nendega küll aastate eest, kuid ei ole neid tänaseni ümber lükanud, märkis organisatsioon.

Amnesty Moskva haru esindaja ütles BBCle, et tema usub, et kaebuste laviin oli osa võimude kampaaniast vaigistada Vladimir Putini kõige häälekam kriitik ja panna organisatsioon taganema oma üleskutsetest mees vabastada.

Ometi leiti "värske info valguses", et avaldused, millega Navalnõi esines umbes 15 aasta eest, sh video, milles ta näib võrdlevat immigrante prussakatega, ulatuvad "vaenu õhutamise künniseni", ja on seega vastuolus Amnesty "süümevangi" määratlusega.

44-aastane Navalnõi viibib trellide taga alates jaanuarist, mil ta pärast mürgitamisele järgnenud ravi Berliinist kodumaale naasis ja juba lennujaamas vahistati. Järgnenud kohtuprotsessil mõisteti ta katseaja tingimuste rikkumise eest ligi kolmeks aastaks üldrežiimiga kolooniasse.

Organisatsioon kinnitas kolmapäeval, et nõuab endiselt Navalnõi vabastamist.

"Meie teada ei ole Navalnõi viimastel aastatel selliseid avaldusi teinud ja see samm ei muuda meie kindlat tahet võidelda tema kohese vabastamise eest," märkis Amnesty.

Otsus ei ole siiski täiesti tavatu, näiteks 1960ndatel võttis Amnesty International süümevangi staatuse ka toonaselt poliitvangilt ja vabaduseikoonilt Nelson Mandelalt, kui viimane õhutas kasutama jõudu Lõuna Aafrika rassistliku apartheidivalitsuse vastu.