Otsuse kohaselt tuleb mehel maksta naisele 50 000 jüaani ehk umbes 6300 eurot tasustamata tööde eest nende ühises majapidamises, vahendab BBC.

Veebiavarustes puhkes kohtuprotsessi järel suur arutelu kodutööde väärtuse üle, sest mõnede meelest oli hüvitise summa liialt väike.

Tavatu kaasus jõudis kohtusse pärast seda, kui mees otsustas eelmisel aastal oma viis aastat kestnud abielu lahutada.

Algselt oli naine lahutusele vastu, ent hiljem nõudis rahalist kompensatsiooni, väites, et mees ei vaevunud teda abielu ajal kordagi aitama majapidamistööde ega nende ühise lapse kasvatamisega.

Otsus langetati esmaspäeval ja see langes naise kasuks. Kohus nõudis, et mees maksaks naisele igakuiselt 2000 jüaani (umbes 250 eurot -toim) alimente, aga ka hüvitaks ühekordse maksena naise vaeva aastate jooksul tehtud kodutööde eest 50 000 jüüani väärtuses.

Kohtunik ütles ajakirjanikele, et paari ühisvara jagamine pärast lahutust tähendab tavaliselt materiaalse vara jagamist. "Kuid majapidamistööd kujutavad endast immateriaalset vara," sõnas ta.

Otsus tehti vastavalt riigi uuele tsiviilseadustikule, mis jõustus sel aastal. Uue seaduse järgi on abikaasal (nii mehel kui naisel) õigus lahutuse korral hüvitist taotleda, kui ta mängis abielu ajal suuremat rolli laste kasvatamises, eakate sugulaste eest hoolitsemisel ja partneri abistamisel viimase töös.

Varem said lahutavad abikaasad sellist hüvitist taotleda üksnes juhul, kui olid enne abiellumist sõlminud abieluvaralepingu - ent seesugune praktika ei ole Hiinas tavaks.

Otsuse järel puhkesid sotsiaalmeedias sel teemal tulised arutelud ja kohalikul platvormil Weibo vaadati sellekohaseid postitusi üle 570 miljoni korra.

Arvamused jagunesid seinast-seina, ent mitmed leidsid, et 50 000 jüääni suurune hüvitis on lubamatult väike. "Olen natuke sõnatu, täiskohaga koduperenaise tööd alahinnatakse," kirjutas üks kommentaator. "Ainuüksi lapsehoidja palkamine maksab Pekingis juba enam kui 50 000 jüaani aastas."