Valitsuse kava kohaselt peaks alates järgmisest esmaspäevast, 1. märtsist olema eraldi sissepääsuga kauplustel, mille pindala on kuni 300 ruutmeetrit, võimalik oma uksed taas klientidele avada, vahendab Läti Delfi.

Läti kaupmeeste liidu juhi Henrikas Danusevičiuse sõnul võiks selle plaani kohaselt avada 2000-3000 kauplust, kus töötab 4000-7000 inimest. Valdav osa neist kauplustest asub väljaspool Riiat, lisas ta.

Ühtlasi leppisid ministrid teisipäeval kokku, et alates 1. märtsist lubatakse juuksuritel, maniküüri- ja pediküürisalongidel teenust osutada juhul, kui ollakse vastavuses rangete epidemioloogiliste kaitsemeetmetega. Ühe kliendi päralt peab ilusalongides olema vähemalt 25 ruutmeetrit.

Valitsuse otsus tuli pärast Läti juuksurite ebatavalist sammu - nimelt hakkasid nad eelmisel nädalal piirangute vastu protesteerides oma teenuseid osutama lumistes metsades või järvejääl.

Juuksuri- ja ilusalongidel on tulnud uksi suletuna hoida alates 21. detsembrist, ent välitingimustes võivad kohtuda kuni kaks inimest, seega võtsid juuksurid korraga vastu ainult ühe kliendi.

Algatuse toetaja ja Riia linnavolikogu liige Ieva Brante avaldas hiljuti video juukselõikusest keset metsa, kuhu tema sõnul politseipatrulle ei tule. "Advokaadina toetan piirangutest mööda hiilimiseks seaduslike viiside otsimist, kui see võimaldab inimestel töötada ja raha teenida," kirjutas ta Facebookis.

Kariņš: valitsus eiras teadlaste nõu

Peaminister Kariņši sõnul on tähelepanuväärne, et valitsus läks teisipäeval piirangute leevendamise toetamisega vastuollu teadlaste soovitustega.

Ta märkis ka, et teema üle käisid tulised vaidlused ja otsus ei olnud konsensuslik.

"Taolistes oludes arvan, et peame enne üheksa korda mõõtma, kui asume lõikama. Kuid kabineti enamus leidis, et peaksime [piirangute leevendamisega] edasi minema," ütles peaminister ja lisas, et lõplikud seisukohad kujundatakse neljapäeval.

Kuigi suurem osa valitsuse ministreid toetas koroonapiirangute leevendamist, võetakse ametlik otsus vastu alles järgmisel kabinetiistungil.

"Valitsuses jagunevad vaated nii, nagu laiemas avalikkuses. Üldjuhul oleme seni järginud ekspertide soovitusi, kuid praegu ei näi kabineti enamus enam seda teed minevat," tõdes Kariņš.