Prokurör Mats Ljungqvisti sõnul süüdistatakse meest raha eest nendele ettevõtetele kuuluvate materjalide üleandmises, vahendab SVT Nyheter.

Kahtlusalune vahistati silmapaistval viisil Stockholmi kesklinna restoranis 2019. aasta veebruaris. Ta viibis sel hetkel koos Vene luureohvitseriga, kes Rootsi Julgeolekupolitsei (Säpo) teatel töötas Rootsis diplomaatilise kattevarju all.

47-aastane mees on töötanud konsultandina nii Volvo Carsis Göteborgis kui ka Scania CV-s Södertäljes. Süüdistuse järgi on ta hankinud, esitanud, edastanud, üle andnud või avaldanud nendele ettevõtetele kuuluvaid andmeid Vene luureohvitserile.

„See, mida ma võin konstateerida, on, et vahistamise hetkel oli ta saanud 27 800 krooni (umbes 2770 eurot – toim). Ta oli mitmel juhul saanud 10 000-30 000 krooni (umbes 1000-3000 eurot – toim),” ütles Ljungqvist.

Ljungqvisti sõnul võib üle antud materjal kahjustada Rootsi julgeolekut, aga täpsemalt sellest ei räägita.

Prokuratuuri sõnul värbas mehe agendiks Venemaa Välisluureteenistus (SVR). Ljungqvisti sõnul toimus värbamine 2017. aasta juunis või juulis.

Uudisteagentuuri AP teatel andis mees materjalid üle Vene luureohvitserile Jevgeni Umerenkole, keda nimetatakse AP allikate poolt tööstusspionaažieksperdiks, kes on varem tegutsenud samas rollis Saksamaal.

Süüdistuse saanud mehe advokaat Taavi Tuula ei soovinud esialgu öelda midagi muud peale selle, et tema klient eitab oma süüd.