Poola tervishoiuminister Adam Nedzelski ütles, et nn Briti tüvi on tuvastatud juba enam kui 10% uutest koroonaviirusega nakatunutest, vahendab Leedu Delfi.

Tema sõnul on riiki jõudnud ka nn Lõuna-Aafrika tüvi ja esimene sellega nakatunu avastati sel nädalal Suwalkis. "On meie kõigi teha, millal on selle kolmanda laine tipp. /.../ Ja vastutustundlik käitumine on siinkohal võti," lausus Nedzelski.

Tšehhi valitsus nentis, et seisab silmitsi samasuguse probleemiga ja nn Briti tüve levik on ka seal üha laialdasem. Halvenev olukord tõi kaasa piirangute karmistamise ja sundis valitsuse loobuma plaanist järgmisel nädalal kõik kauplused taas lahti teha.

Olukord on kehv ka Slovakkias, mis jõudis sel nädalal kurva tähiseni, kui tõusis surmajuhtumite arvult elaniku kohta maailma esimeseks. Tervishoiuametnikud leiavad, et selle taga on just nn Briti tüve üha kiirenev levik.

Haiglaravil on Slovakkias rekordarv patsiente - 3900 inimest - ja tervishoiusüsteem on pea kollapsi äärel, mistõttu valitsus oli sunnitud naaberriikidelt abi paluma. Austria, Poola ja Ungari on juba lubanud appi tõtata, läkitades riiki oma meditsiinipersonali.

Tõve kasvava levikuga heitleb ka Ungari, kus uute juhtumite arv läks tõusuteele juba kuu algul. Ehkki riik sai kätte esimesed Venemaal ja Hiinas valminud vaktsiinide saadetised, kardetakse uut nakatumiste lainet. "Oleme selgelt kolmanda laine kasvufaasis," nentis reedel Ungari peaarst Cecilia Muller.

Vaja on paremaid maske

Tšehhi tervishoiuministri Jan Blatny sõnul peavad aga elanikud hakkama kandma parema kvaliteediga maske - ennekõike kohtades, kuhu koguneb suur hulk inimesi, sealhulgas kauplustes, haiglates ja ühistranspordis.

Tema sõnul ei sobi enam riidest maskid, mida kannab suurem osa inimesi, vaid kasutada tuleks meditsiinistandarditele vastavaid maske, respiraatoreid või kahte tavapärast kirurgilist maski. "Olgem üksmeelel, et nakkuse leviku vältimiseks on vaja teha kõik, mis võimalik," ütles Blatny.

Arutelu selle üle, kas tuleks nõuda parema kvaliteediga maskide kandmist, on alustatud ka Poolas. Tervishoiuminister Nedzelski ütles, et see on seni olnud soovitus, kuid valitsus kutsub nüüd tungivalt üles loobuma sallide või visiiride kasutamisest näokattena.

Kesk-Euroopas kõige enam mõjutatud Tšehhi maakondades Poola ja Saksamaa piiril on kehtestatud range karantiin. Täiendavad meetmed riigis otsustatakse nädalavahetusel, sealhulgas karantiini kehtestamine rohkemates Tšehhi maakondades.

Mõnes Tšehhi haiglas on muutunud olukord viimasel ajal nii kriitiliseks, et COVID-19 patsiente on tulnud üle viia teistesse raviasutustesse üle riigi. Intensiivravil on samuti rekordarv nakatunuid - üle 1200 inimese.