Tegemist on NASA üheksanda maandumisega Marsil ja agentuuri viienda kulguriga. Maandumiseks tuli kõigil läbi elada kurikuulsad „seitse minutit õudust”.

Raadiosignaali jõudmine Maalt Marsile võtab aega 11 minutit, mis tähendab, et seitse minutit, mis maandumine aega võtab, mööduvad ilma igasuguse sekkumiseta NASA meeskonna poolt Maal.

Perseverance on seni raskeim kulgur, mida NASA on püüdnud maandada, kaaludes üle tonni.

Kosmoselaev jõudis Marsi atmosfääri ülakihti kiirusega 19 000 kilomeetrit tunnis ja kiirus tuli seitsme minutiga pidurdada 2,7 kilomeetrini tunnis, et pehmelt planeedi pinnale maanduda.

Kosmoselaeva kuumuskaitse pidi vastu pidama temperatuurile 1300 kraadi Celsiuse järgi.

Maandumispaigaks oli 45 kilomeetri laiune järvepõhi ja jõedelta, mis on NASA senine keerulisim maandumispaik Marsil. See pole tasane ega sile, vaid kaetud liivadüünide, järskude kaljude, rahnude ja väikeste kraatritega. Seal navigeerimiseks oli kosmoselaeval kaks uut seadet, mida inglise keeles nimetatakse Range Trigger'iks ja Terrain-Relative Navigation'iks.

Kulgur maandus aga kenasti tasasele „parkimisplatsile” ja vältis kõiki ohte, teatas atmosfääri sisenemise, laskumise ja maandumise meeskonna juht Allen Chen.

„See maandumine on üks pöördelistest hetkedest NASA, Ühendriikide ja kosmoseuurimise jaoks ülemaailmselt – kui me teame, et oleme avastuse äärel ja nii-öelda teritame oma pliiatseid, et kirjutada õpikuid,” ütles NASA juhi kohusetäitja Steve Jurczyk. „Missioon Mars 2020 Perseverance kehastab meie riigi visaduse vaimu (Perseverance tähendab inglise keeles visadust – toim) isegi kõige keerulisemates olukordades, innustades ja edendades teadust ja avastamist. Missioon ise kehastab inimese ideaali liikuda visalt tulevikku ja aitab meil valmistuda punase planeedi avastamiseks inimeste poolt 2030. aastatel.”

Jurczykile helistas ka USA president Joe Biden ja õnnitles kõiki tuhandeid inimesi, kes on missiooni ettevalmistamisega tegelenud.

Biden õnnitles kõiki ka Twitteris.

Perseverance on esimene kulgur, mis hakkab otsima Marsilt iidse elu märke. Sellega on kaasas esimene helikopter, mis hakkab lendama teisel planeedil. Esimest korda hakatakse ka Marsil helisid salvestama.

Kulgur hakkab uurima Jezero kraatrit, kus 3,9 miljardit aastat tagasi oli järv. Sealsetest kivimitest ja pinnasest otsitakse mikrofossiile. Tulevased missioonid peaksid Perseverance’i kogutud proovid Maale tooma.