Maire Joala advokaadid Erki Vabamets ja Maarja Pild märkisid, et alates tänasest läbirääkimisi ei toimu ning pärijad jäävad nõudmise juurde monument eemaldada.

Aaltonen ütles Delfile, et tema arvates ei ole nõupidamised selles küsimuses lõppenud. Tema eesmärk on jõuda kompromissini, millega oleks nõus nii Maire Joala, MTÜ Meie Viljandi kui ka ausamba autor Mati Karmin. “Üksinda ei saa aga rahu teha,” lausus Aaltonen.

Nädal tagasi tegi MTÜ Meie Viljandi Maire Joalale ettepaneku, kuidas muusik Joalale pühendatud monumendi ümber keerlevat vastuolulist olukorda lahendada. Kuivõrd Aaltonen ei pea läbirääkimisi lõppenuks, ei soovinud ta avaldada Delfile konkreetselt, milles ettepanek seisnes, kuid viitas sellele, et skulptor Mati Karmin võiks teha kujul vajalikud muudatused, et see muutuks meelepäraseks ka Maire Joalale.

Mis saab edasi? Aaltonen tunnistas, et oli täna hommikul Maire Joala seisukohast kuuldes pahviks löödud, kuid plaanib sel nädalal tema advokaatidega uuesti ühendust võtta.

Triniti advokaadid Erki Vabamets ja Maarja Pild selgitasid, et läbirääkimiste käigus selgus, et Aaltonen on 17. jaanuaril esitanud patendiametile taotluse sõnamärgi „JAAK JOALA“ registreerimiseks kaubamärgina. Seda kokku kuues klassis, muu hulgas skulptuuride ja monumentide klassis.

Advokaadid lisasid, et veel 2. veebruaril toimunud kohtumisel otsiti võimalusi, kuidas muuta monument võimalikult sarnaseks selle algsele kavandile, selliseks, mille kohta Maire Joala oli nõusoleku andnud. “Härra Aaltonen ei maininud kohtumisel poole sõnagagi, et ta on napilt kaks nädalat varem esitanud Jaak Joala nime kaubamärgina registreerimiseks taotluse ja sellega on ta näidanud end minu hinnangul ebaausa inimesena, kellega Jaak Joala pärijad läbirääkimisi pidada ei soovi”, lisas Vabamets.

Aaltonen märkis aga Delfile, et registreeris kaubamärgi Jaak Joala ausamba kaitseks, mitte Maire Joala ründamiseks. Ta kinnitas, et ta pole plaani üle Eesti püstitada veel Jaak Joala ausambaid.

Jaak Joala kastile tekkis esimene kunstiteos

Veebruari alguses otsustas Viljandi linnavalitsus tulla vastu Maire Joalale ja Jaak Joala kuju kinni katta. 2. veebruari hommikul kaeti see vineerplaatidega kinni.

30. detsembril püstitatud Jaak Joala kuju on palju poleemikat tekitanud, kuna nii fännide, laulja esimese abikaasa Dorise ja lese Maire sõnul ei vasta selle tulemus Joala pärandile. Maire Joala saatis Viljandi linnavalitsusele hagihoiatuse ning nõudekirja, nõudes ausambalt Joala sümboolika eemaldamist hiljemalt 18. jaanuariks.