Vaktsiinistatistika näitab Eestisse tarnitud dooside kohta järgmist: Pfizer/BioNTech - 70 200 doosi, AstraZeneca vaktsiin - 16 800 doosi ning Moderna vaktsiin - 4800 doosi. Kokku on vaktsiinidoose Eestimaale jõudnud 91 800.

Vaktsineeritute arvuks on Eestis hetkel 46 020. Neist pea pool, ehk 22 126 inimest, on saanud kätte kaks vajalikku doosi. See tähendab, et inimkehadesse on süstitud 68 146 doosi.

Lihtne arvutuskäik näitab, et laekunud ja süstitud vaktsiinidooside vahele jäävaks arvuks on 23 654. Mis nende ülejäänud vaktsiinidega on?

Selgub et tagavara hoidmine on tarvilik järjepidevuse kindlustamiseks.

Kahtlused tarne suhtes

Sotsiaalministeeriumi rahvatervise osakonna juhataja Heli Laarmann sõnas Delfile, et vaktsiinitellimuste puhul tuleb arvestada teatud ebakindlusega, mistõttu on tarvis efektiivse vaktsineerimisgraafiku kindlustamiseks hoida laos alati teatud määral tagavara.

„Üldine lähenemine on, et iga nädala lõpus oleks teatud kogus doose laos, et suudaksime tarnetõrke tekkimisel siiski järgmisel nädalal inimestele tagada vajaliku 2. doosi," teatas Laarmann. "Enamik Pfizer/BioNTech vaktsiine, mis on laos, on juba tellitud ja saadetakse välja esmaspäeval, mil peaks Eestisse jõudma kohale ka järgmine Pfizer/BioNTech vaktsiinide kogus – 12 870 doosi. "

Laarmann märkis, et kui Pfizer/BioNTechi tarnete puhul on saavutatud teatud stabiilsus, siis Moderna puhul veel seda öelda ei saa.

"Näiteks saabus viimase Moderna tarnega esialgse lubatud 3600 doosi asemel vaid 2400 doosi ja tarne vähendamisest saime teada vaid nädal varem," tõdes Laarmann. "Samuti lükati järgmine oodatav tarne nädala võrra edasi ja praeguse info kohaselt peaks järgmine Moderna tarne saabuma alles veebruari viimasel nädalal."

Just nimelt selline tarnete ebastabiilsus on põhjuseks, miks Moderna puhul hoitakse hetkel laos ka portsu vaktsiine, mis on vajalikud kõigile vastavatele vaktsineeritutele 2. doosi tegemiseks.

"Kui Moderna vaktsiinide saabumises hakkab teatud tarnekindlus tekkima, siis saame ümber vaadata ka senise praktika," kinnitas rahvatervise osakonna juhataja.

Mis puudutab aga AstraZeneca puhul laos olevaid doose, siis neist enamik läheb kasutusse juba järgmisel nädalal. "Kuna AstraZeneca vaktsiini teine doos manustatakse alles 8 nädalat pärast esimest doosi, siis esimestest tarnetest ei ole plaanis Terviseameti kesklattu varu 2. doosiks tekitada," selgitas Laarmann vaktsiinide iseärasusi.