Borrell tunnistas europarlamendi ees, et külaskäik Venemaale andis talle kinnitust, et Moskva pole EL-ga samal lainepikkusel. „Mul ei olnud Venemaale sõites mingeid illusioone, kuid nüüd on mure veel suurem kui visiidi eel."

EL-i välispoliitikajuht ja Euroopa Komisjoni asepresident Borrell rõhutas, et otsustas Venemaale sõita vangistatud opositsionääri Aleksei Navalnõi tõttu. „Tahtsin silmast-silma edastada Venemaa esindajatele meie küsimused. Ma tegin seda ja see ei meeldinud neile. Navalnõi juhtum oli minu pingelise mõttevahetuse teemaks välisminister Sergi Lavroviga."

Borrelli sõnul edastas ta suletud uste taga Lavrovile mitmeid nõudmsi. „Nõudsin Navalnõi kohest vabastamist ja tema kohtlemise uurimist. Soovisin ka Navalnõiga kohtuda, kuid see ei olnud võimalik ka sel põhjusel, et ta oli samal ajal kohtu ees. Minu delegatsiooni liige kohtus tema advokaadiga," rääkis Borrell. Ta lisas, et käis ka mõrvatud opositsionäärile Boriss Nemtsovile visiidi ajal austust avaldamas.

Ka ütles Borrell, et soovis külakäiguga uurida, kas Venemaa võimud on valmis liikuma konstruktiivse dialoogi poole. „Vastus on "ei", nad ei ole selleks valmis." Ta rõhutas siiski, et oluline on võimalus teha Moskvaga koostööd ja tema jääb alati näost-näkku kohtumisi pooldama.

Eurosaadikute kriitikat ei soostunud Borrell eriti omaks võtma, vaid arvas, et visiidil oli ka positiivseid tulemusi. "Nüüd teame paremini, millega või kellega meile Venemaa näol tegemist on".

Borrell käis möödunud reedel mälestuväärsel ja palju kriitikat pälvinud külaskäigul Moskvas. Eriti suurt pahameelt tekitasid Borrelli vaikimine ja viisakad naeratused ajal, mil Vene välisminister pressikonverentsil EL-i mustas.

Üle 70 eurosaadiku allkirjastasid pärast seda pöördumise, kus soovisid "alandaval" visiidil käinud Borrelli tagasiastumist. Euroopa Komisjoni pressiesindaja teatas aga eile, et komisjoni juht Ursula von der Leyen usaldab välispoliitikajuhti täielikult.