Enne kinnipidamist oli Cheng Hiina riikliku kanali CGTN telesaatejuht. Ta peeti kinni augustis ja sai süüdistuse reedel, teatasid Austraalia ametnikud, vahendab BBC News.

Canberra on korduvalt Chengi kinnipidamise üle Pekingile muret avaldanud.

„Me ootame, et peetaks kinni põhilistest õigluse, protseduurilise aususe ja inimliku kohtlemise standarditest vastavalt rahvusvahelistele normidele,” ütles Austraalia välisminister Marise Payne.

Hiinas sündinud Austraalia kodanik Cheng töötas viimastel aastatel Pekingis. Suurem osa tema perekonnast, sealhulgas kaks väikest last, elavad Austraalias.

Augustis kadus ta äkki televisioonist ning sõbrad ja sugulased ei saanud temaga enam ühendust. Tööandja CGTN, mis on Hiina riikliku ringhäälingu ingliskeelne kanal, eemaldas oma veebilehelt Chengi tutvustuse.

Lõpuks teatas Hiina, et Chengi hoitakse kinni riikliku julgeoleku kaalutlustel. Perekonnale tema asukohta ei paljastatud.

„Ma ei usu, et ta oleks teinud midagi riikliku julgeoleku kahjustamiseks kuidagi tahtlikult,” ütles Chengi sugulane Louisa Wen Austraalia ringhäälingule ABC. „Me ei tea, kas ta on sattunud millessegi, millest ta ise arugi ei saanud.”

Perekonna sõnul on Chengi korduvalt üle kuulatud ja teda hoitakse kongis. Teatatakse, et Chengi tervis halveneb.

Austraalia teatas, et riigi esindajatel on lubatud Chengi külastada kord kuus, vastavalt riikide vahelisele konsulaarkokkuleppele.

Hiina ja Austraalia suhted on viimastel aastatel halvenenud, mis on viinud diplomaatiliste ja kaubanduspiiranguteni.

See on muutnud Austraalia jaoks oma kodaniku vabastamise üle läbirääkimise raskemaks.

Peking on viimasel ajal kinni pidanud ja välja saatnud mitmeid ajakirjanikke.

Detsembris pidas Hiina kinni ka Bloombergi ajakirjaniku Haze Fani, Hiina kodaniku, kes väidetavalt ohustas riiklikku julgeolekut.

Hiinas on üle kahe aasta kinni peetud teist Hiinas sündinud Austraalia kodanikku, kirjanikku Yang Hengjuni, kes eitab endavastaseid spionaažisüüdistusi.