Võimud lekitasid juba eile õhtul meediasse kaadrid ühest seesugusest läbiotsimisest. Videol on näha, kuidas politseinikud valitsuskriitilist ajakirjanikku Gennadi Shulgat "ülekuulamisel" viimase kodus räigelt alandavad, vahendab Novaja Gazeta.

Ametnikud suruvad Shulga nägupidi põrandale, sisuliselt koeratoidu sisse, ja nõuavad talt aru opositsiooni 23. jaanuari protestide kohta.

Ajakirjaniku sõnul pöörati läbiotsimise käigus tema kodu politseinike poolt pea peale ning sealt võeti kaasa terve hulk elektroonikat ja dokumente.

Video väljastati tõenäoliselt selleks, et teisi aktiviste hirmutada. Julgeolekujõudude reididest teatati koos fotode ja videotega Telegramis. Ainuüksi Peterburis viis politsei enda teatel läbi 30 sellist operatsiooni.

Haarangud, mis tabasid ka teisitimõtleja ja endise oligarhi Mihhail Hodorkovski poolehoidjaid, toimusid vaatamata sellele, et Navalnõi meeskond otsustas sel pühapäeval proteste mitte välja kuulutada.

Otsus järgnes enam kui 10 000 inimese vahistamisele meeleavaldustel eelmisel kahel nädalavahetusel pärast Navalnõi vahetut kinnipidamist naasmisel Venemaale.

"Jääge vabaks," kirjutas Navalnõi Telegramis.

Vene meedia teatas samal ajal, et Peterburis sai tumm mees Navalnõid pooldavate loosungite "karjumise" eest trahvi. Otsus kutsus president Vladimir Putini oponentide seas esile nördimuse, ent andis põhjust ka irooniaks.