USA teatas 2019. aasta detsembris sanktsioonide kehtestamisest gaasijuhtmega tegelevatele Euroopa ja Venemaa ettevõtetele, leides, et Nord Stream 2 vähendaks valmimisel oluliselt Lääne-Euroopa julgeolekut ja energiasõltumatust. Šveitsi alltöövõtja Allseas otsustas selle peale gaasitorustiku ehitamise peatada.

Töid jätkab Vene riiklik gaasikontsern Gazprom. Venemaa on otsustanud Nord Stream 2 omapäi valmis ehitada, nagu lubas vahetult pärast sanktsioonide kehtestamist ka president Vladimir Putin.

Gazpromi juht Aleksei Miller teatas, et Venemaa saab ehitamise üksi, välispartnereid kasutamata lõpule viia, nagu lubas president Putin. "Nord Stream 2 valmimine võtab natuke kauem aega, ent meil ei ole tehnoloogilisi takistusi projekti iseseisvaks lõpetamiseks," kinnitas Miller.

Torujuhtmest, mis kulgeb läbi Läänemere Venemaalt Saksamaale, on paigaldamata veel pelgalt kuus protsenti ehk umbes 160 kilomeetrit. Torude paigaldamisega tegeleb spetsiaalne laev "Fortuna", mis alustas töödega juba 24. jaanuaril.

Arendaja sõnul tehakse kõik tööd "vastavalt asjakohastele lubadele". "Täpsema info ehituse ja edasiste plaanide kohta edastame täiendavalt," teatati avalduses.

Arvestades suurt majanduslikku ja strateegilist tähtsust, on Nord Stream 2 olnud üha enam fookuses pärast Kremli kriitiku Aleksei Navalnõi vangistamist ja reedest teadet Euroopa diplomaatide Venemaalt väljasaatmise kohta. Saksamaa liidukantsler Angela Merkel teatas aga laupäeval, et Berliin jääb torujuhtme toetamisele endiselt kindlaks.