Kuigi värskemad teadusandmed näitavad, et läbipõdemine võib anda immuunsuse kaheksaks kuuks, lähtutakse Eestis hetkel teadmisest, et immuunsus kestab pool aastat. Eesti värskeimad sellekohased andmed pärinevad novembris tehtud kordusuuringust, vahendab ERR-i uudisteportaal

Tartu Ülikooli professori Irja Lutsari sõnul püsivad antikehad üle 80 protsendil viiruse läbipõdenutest. "Kutsusime Saaremaal ja Tallinnas need inimesed, kes olid kevadel antikehadega, tagasi ja enamus ka tulid tagasi, suur aitäh neile inimestele. Me määrasime tavalised IGg ja IgM tüüpi antikehad, aga määrasime ka neutraliseerivad antikehad ja üle 80 protsendi nendest inimestest, kes kevadel olid positiivsed olid ka praegu positiivsed," rääkis ta.

Lutsari sõnul selgus hiljuti Pfizer/Biontechi vaktsiiniga tehtud uuringust, et koroona läbipõdenutel tekkis pärast esimest vaktsiinisüsti rohkem antikehi, kui kaks doosi vaktsiini saanutel.

"Autorid ise teevad niisuguse ettepaneku, et võib-olla võikski need, kes on põdenud vaktsineerida hoopis ühe doosiga, aga see eeldab, et siis peaks olema antikehad enne vaktsineerimist määratud," lisas Lutsar.

Saaremaal ja Tallinnas tehtud antikehade KoroSero-ESTkordusuuringu tulemused tehakse avalikuks uue nädala alguses.