Ajalehega rääkinud ekspertide sõnul viivad lääne vaktsiinide vastast väärteabekampaaniat läbi samad uudisteagentuurid, kes levitasid valeinformatsiooni ka USA valimiste kohta.

Venelaste kampaania on suunatud peamiselt Ladina-Ameerika riikidele nagu Mehhiko ja Argentina. Vene võimudega seotud meediaväljaanded edastavad hispaania keeles teateid, milles väidetakse, et Vene vaktsiinid on lääne omadest paremad.

Venemaa valeinformatsiooni levikut jälgiva Demokraatia tagamise alliansi esindaja Bret Schafer ütles ajalehele, et Ameerika ettevõtete Pfizer ja Moderna välja töötatud vaktsiinide kohta tulevat teavet manipuleeritakse ja kuvatakse "ilma kontekstita".

Tema sõnul võimendatakse Vene riiklike meediakanalite poolt negatiivseid lugusid USA-s valmistatud vaktsiinide kohta, samal ajal kui Venemaa vaktsiinide kohta levitatakse vaid positiivset infot.

Eksperdid leidsid Facebookist ja Twitterist ka sadu linke ja uudiseid Vene meediast, mis räägivad USA vaktsiinidega seotud surmadest. Ametlikes aruannetes pole aga teavet, et vaktsiinid mänginuks nendes surmades mingit rolli.

Kaks USA luureametnikku ütlesid ajalehele, et luureteenistused avastasid esimese väärinfotõuke hispaaniakeelsetes riikides 2020. aasta augustis, kui Venemaa president Vladimir Putin teatas esimese, Sputnik V vaktsiini registreerimisest. Sellest ajast alates on Venemaa kampaania ainult intensiivistunud, lisasid allikad.

Teised väljaandega rääkinud ametnikud ütlesid, et jaanuaris jagati välisministeeriumis raportit, milles öeldi, et Venemaa üritab propageerida kodumaist vaktsiini ja "külvata" ameeriklaste seas lääne vaktsiinide suhtes "usaldamatust".