Möödunud reedel kehtestas valitsus koroonaviiruse leviku piiramiseks uued piirangud, mis hakkasid Harjumaal ja Ida-Virumaal kehtima esmaspäevast ja ülejäänud Eestis tänasest. Piirangute täitmist kontrollib terviseamet, kuid kaasatud on ka PPA ja omavalitsused.

Samal päeval palus siseminister Kristian Jaani eraldada valitsuse reservist siseministeeriumile 34 660 eurot, et tagada PPA järelevalve vajalike piirangute täitmise üle.

Lisapatrullide tasustamise kõrval on plaanis osa rahast suunata selleks, et tagada järgmiseks kaheks nädalaks häirekeskuse kriisitelefoni 1247 tasuta kasutamine.

Millised piirangud praegu kehtivad?

  • Maski kandmise või nina ja suu katmise kohustus avalikes siseruumides, sh ühistranspordis.
  • Siseruumis asuvas kaupluse müügisaalis, teenuse osutaja teenindussaalis ning kaubandusettevõtte üldkasutatavas ruumis 50% täituvuse nõue.
  • 2+2 reegel laieneb kõigile avalikele siseruumidele. See tähendab, et koos saavad liikuda kuni kaks inimest, kes peavad teistest inimestest hoidma kahemeetrist vahemaad. See reegel kehtib muuhulgas näiteks pangakontoris, muuseumis, näitustel, juuksuri- ja ilusalongides, kuid samuti veekeskustes, ujulates, saunades. Piirang ei kehti koos liikuvale perekonnale.
  • Toitlustusettevõtetes ja meelelahutusteenuste pakkumise kohtades kehtib 6+2 reegel. Toitlustus- ja meelelahutusasutused peavad sulgema kohapeal viibivatele külastajatele oma uksed alates 21-st kuni kella 6-ni.
  • Meelelahutusteenuse osutamise kohtades kehtivad sarnased põhimõtted nagu toitlustusasutusteski. Liikuda tohib kuni 6 liikmelistes rühmades, kes peavad teistest rühmades hoidma vähemalt kahemeetrist vahemaad. Klientide jaoks tuleb uksed kohapealseks ajaveetmiseks sulgeda 21.00-6.00. Vahemaa hoidmise ja 6-inimeseline piirang ei kehti perekondadele. Statsionaarse istekohaga siseruumis peavad inimesed istuma hajutatult. Väljaspool istekohtadega ala tuleb liikuda 2+2 reeglit järgides.
  • Statsionaarse istekohata pühakojas on tegevused lubatud üksnes juhul kui külastajatele saab tagada nummerdatud istekohad. Inimesed peavad istuma hajutatult ning väljaspool istumisala liikuma 2+2 reegli järgi. Reegel ei laine perekondadele või juhtudele, kus seda pole võimalik mõistlikult tagada. Ruumi täitumus ei tohi olla üle 50-protsendi ja osalejate arv kuni 250 inimest.
  • Välitingimustes tohib tegevusi läbi viia kuni 50-liikmelistes rühmades. Sisetingimustes tuleb kontaktsete ja kõrge viiruseleviku riskiga tegevuste puhul lähtuda 2+2 reeglist ning sellest, et ruumi täitumus ei tohi olla üle 50-protsendi. Kõrge viiruseleviku riskiga on tegevused, mille käigus toimub intensiivne sisse ja välja hingamine ning aerosoolide teke.
  • Välitingimustes tohib sportida kuni 50-liikmelistes rühmades ja peab olema tagatud, et üks rühm ei puutu kokku teiste rühmadega. Sisetingimustes tuleb kontaktsete ja kõrge viiruseleviku riskiga tegevuste puhul lähtuda 2+2 reeglist ning sellest, et ruumi täitumus ei tohi olla üle 50-protsendi.